Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макс Верстапен стана най-младият победител във Ф1

15 май 2016, 17:21 часа • 2682 прочитания

Страховито представяне на 18-годишния тийнейджър, който взе първата си победа при дебюта си за екипа на Red Bull; всичко това стана възможно, след като двамата пилоти на Mercedes се удариха в подхода за завой №4.

Надпреварата в Испания ще влезе в историята с факта, че днес Макс Верстапен стана най-младият победител в историята на Формула 1. С дебютната си победа за екипа на Red Bull, Верстапен измести Себастиан Фетел, който държеше рекорда за най-млад победител. Най-интересното е, че младокът, заради който за пръв път във Ф1 прозвуча и химна на Холандия, постигна победата си по начин, който предполагаше, че кара поне от 5-6 сезона в кервана.

Триумфът на Верстапен, който замени Данийл Квят след предишното състезание в Русия, дойде след драматичен старт. Люис Хамилтън потегли пръв от полпозишъна си и в първия момент изглеждаше, че ще влезе пръв в първия завой. Но не би. Розберг влезе във въздушната струя на съотборника си и, благодарение на дългия спринт до завоя, изпревари Хамилтън. Британецът се залепи за Нико и контраатакува на правата между 3 и 4-ти завой. Розберг рязко затвори „вратата“ пред Люис, който излезе в тревата, завъртя се и удари Розберг. Така двамата излетяха от трасето и с това оставиха отворена битка за победата. А тя продължи буквално до последния метър. Люис и Нико не свалиха каските си чак до влизането си в мотороума, където се събра целия ръководен персонал на Mercedes. Може само да се предполага какво е било в главите им, но Тото Волф зае неутрална позиция, заявявайки, че екипът не може да определи дали някои има вина и ще се чака решението на маршалите. То ще излезе в 17,30 ч, като двамата пилоти ще дадат своите изявления чак след решението на съдиите. Едно е сигурно: сезонът оттук насетне ще придобие коренно различно лице. Двамата ще влязат в открита война, в това съм сигурен.

И така. Битката за победата поведе Рикиардо, следван Верстапен, Фетел и Райконен. Даниел и Себастиен влязоха първи и едновременно в бокса, докато съотборниците им останаха по-дълго на пистата. Така двата екипа разделиха стратегиите на пилотите си: Фетел покри стратегията на Рикиардо, а Райконен тази на Верстапен. Същото се случи и по-късно, когато стана ясно, че първата двойка ще направи състезания с три влизания в бокса, докато втората двойка – с две. Оказа се обаче, че по-правилната стратегия е с две спирания и Верстапен и Райконен караха около 20-ина обиколки на около 1 секунда един от друг. Драмата през цялото време бе дали средно твърдите им гуми могат да издържат до финала, след като преди старта Pirelli разкри, че тези гуми имат оптимален прозорец от 22 обиколки. Видя се обаче, че хората на Пол Хембри са сгрешили доста. Болидът на Верстапен бе по-бърз на старт-финалната права и Райконен така и не успя сериозно да застраши младока. А Макс Верстапен изкара невероятните 34 обиколки на пистата с един комплект гуми, за да спечели първата си кариерна победа, запушвайки устата на всички критици, които не одобриха преминаването му в Red Bull.

В същото време зад тях истинска война водеха Фетел и Рикиардо. Последният бе с 5 обиколки по-нови гуми, което му позволи да скъси аванса на Фетел от 7 секунди и започна неспирни атаки. При една от тях той изпревари Себастиан, но излезе от идеалната права и Фетел си върна третата позиция. Тази атака обаче отново показа Фетел като голям мрънкач, който веднага започна да крещи по радиото, че го атакуват и т.н. В крайна сметка Рикиардо не успя, като за него всичко завърши по възможно най-горчивия начин: спукана задна лява гума в последната обиколка, вероятно заради прекомерното усилие, което указа върху тях при атаките си срещу Фетел. Това позволи на Ботас да финишира четвърти, след като през цялото състезание не го видяхме в кадър.

Невероятно състезание, с битка буквално до карирания флаг за първото и третото място. Предстоят страховити състезания между Нико и Люис, като маските на двамата ще паднат след тази катастрофа. Коментарите им ще са изключително интересни, а ако стюардите решат, че Люис е виновен за катастрофата, то той може да бъде наказан с 10 позиции на старта в Монако, което ще е пагубно за него. Това би могло да стане, тъй като британецът вече има 2 предупреждения от стюардите в предходните състезания. Но да видим. Първо коментарите, а аз не бих изключил възможността тази катастрофа между двамата да не е последната този сезон.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес