Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хамилтън продължава да бие Розберг в квалификациите

10 май 2014, 16:33 часа
Реклама

Ако някой е имал надежди, че първото европейско състезание за сезона ще намали разликата между Mercedes и останалите, те вероятно вече са се изпарили. Темпото на Mercedes е толкова високо, че дуото на Тото Волф може да бъде спряно единствено от технически проблеми... или самото дуо да се спре, защото друг няма да може. Хамилтън и Розберг отново нямаха равни в квалификацията за GP на Испания. Но поне сега имаме една основна разлика с миналогодишната (а и преди това) доминация на Red Bull. Тогава Фетел нямаше вътрешна съпротива, докато сега Хамилтън и Разберг си спретват жестоки двубои всеки път, когато са на пистата. В този първи в Испания надделя Хамилтън, но утре ще се води истинската битка. И аз лично я очаквам с огромно нетърпение и надежди, че никой от бокса няма да се намеси по радиото, за да я развали. Очертава се дуото на Mercedes да реши победителя за GP на Испания.

Причината е, че всички останали са много далеч зад тях. Надеждите на Red Bull, че разликата спрямо Mercedes ще намалее в Испания, не се сбъднаха. Заканите на Хорнер, че Фетел (с новото си шаси) ще намери настройките на болида си и ще започне да застрашава Mercedes – не намират никакво потвърждение към този момент. В първата част Фетел изостана на 1,2 секунди след Розберг. Във втората част изоставането му бе дори по-голямо, а единствено Даниел Рикиардо (освен дуото на Mercedes естествено) успя да слезе под 1,27 мин. за обиколка на пистата, изоставайки на 0,6 сек след Розберг. Драмата за Фетел дойде в последната, решителна част, когато 4-кратният световен шампион спря на пистата, а болидът му буквално бе „умрял“. За съжаление проблемите за шампиона продължават и към този момент не изглеждат никак розови въпреки смененото шаси. Рикиардо обаче прави сезона на живота си. В решаващата част той бе най-близо до Хамилтън, но все пак на 1,053 секунди, като така утре ще стартира от 3-та позиция.

Валтери Ботас с Williams ще застане до Рикиардо на втора стартова редица и темпото му го прави основен претендент за почетната стълбичка. Но най-голямата изненада за мен е петата позиция на Ромен Грожан. Бих казал, че това е невероятен лъвски скок на Грожан и Lotus, тъй като добре знаем какво им се случваше в първите стартове за сезона. За съжаление атмосферата в тима развали Пастор Малдонадо, който още с първата си бърза обиколка в началото на квалификацията изпусна болида и го разби в стената.

Ferrari са на никъде. Абсолютно нищо запомнящо се от двамата пилотш на Скудерията. Все пак глътка свеж въздух за Райконен, който ще стартира 6-ти (но на 1,8 сек след Хамилтън), изпреварвайки съотборника си и местен герой Фернандо Алонсо. Бътън и Маса са съответно 8-и и 9-и, а от десета позиция ще потегли Фетел. Това обаче с уговорката, че не се наложи някаква смяна на по болида му, която би бу донесла наказание с преместване назад, но това ще видим по-късно.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес