Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безапелационен полпозишън на Люис Хамилтън в Австралия

19 март 2016, 10:48 часа
Реклама

Сезон 2016 стартира! Предполагам, че за мнозина стартът не е този, който очакваха. В квалификационно темпо Ferrari все още са много далеч от Mercedes, а новият формат на квалификацията се оказа… смешен, меко казано.

Реклама

Люис Хамилтън влезе в клуба на тримата най-елитни пилоти, след като днес постигна своя полпозишън №50. Повече от него имат само Сена и Шумахер. Британецът постигна своя 5-и пол в Австралия и първи за сезон 2016, започвайки го по начин, който не вещае нищо добро за конкурентите му. Люис бе най-бърз в трите свободни тренировки, като първите две нямаха такава тежест, след като се проведоха на силно наводнена писта и силни ветрове. Третата свободна тренировка днес бе на суха писта и британецът подсказа какво може да очакваме от него. След това, в трите части на квалификацията той бе безапелационно най-бързият на пистата, като не остави на съотборника си дори и най-малкия шанс за нещо повече от втората позиция. Преди Австралия не малка част от специалистите смятаха, че Розберг се намира в отлична форма, сравнявайки психическото му състояние със сезон 2010, когато буквално унижи Михаел Шумахер. Нико завърши миналия сезон с шест поредни полпозишъна и три поредни победи, което караше мнозина да очакват продължение на тази серия. Но не, Хамилтън не е на това мнение и днес буквално унищожи него и конкурентите от Ferrari.

Феновете на Ferrari със сигурност не са обнадеждени от старта на сезона. В двата предсезонни теста Скудерията демонстрира изключителна скорост, а анализаторите смятаха, че Ferrari вече са на 0,2 секунди от Mercedes. Всички в екипа на Сребърните стрели обясняваха, че много се страхуват от конкурентите си, че ще извадят някакъв коз от ръкава си за Австралия, но явно това е било привидно. След като днес, за пръв път от началото на годината, Mercedes караха с гумите супер софт, стана ясно, че Ferrari трябва да извадят не един, а 2-3 коза от ръкава си, за да ги настигнат в квалификационно темпо. Защото, макар очакванията са за бързо състезателно темпо, шанс за победа Ferrari имат, ако пласират поне един от пилотите си на първа стартова редица. Тук бяха много далеч от това. Фетел остана на 0,5 сек от втория Розберг, а Кими бе на над 1 секунда от Хамилтън. Жалко, защото така очакванията за дуел между два отбора не се оправдават на този толкова ранен етап. Дано греша, за да има по-оспорвани битки през годината.

Логично стигаме и до новия квалификационен формат. Който, според мен, е пълен провал. В първите две части на квалификацията отпадат по шестима пилоти, като от средата на всяка част започват да текат по 90 сек на всеки последно класирал се към момента. Очакваше се това да направи квалификацията много по-зрелищна. Нищо подобно, дори напротив. Единственото положително е, че всички пилоти карат с най-меките гуми и не ги щадят, за да постигнат най-доброто време още в началото на квалификацията. Най-трагично е в Q3, когато остават 8-те най-бързи. Всички излязоха на пистата и направиха по един бърз тур, след което се прибраха и излязоха от болидите си. Дори Ferrari, чиито пилоти бяха втори и трети, се отказаха от втори бърз тур цели 6-7 минути преди края. Само Люис и Нико излязоха втори път, като и двамата подобриха обиколките си, а Розберг прескочи Фетел и Райконен, за да се нареди до Люис на първа стартова редица. Фетел се изказа изключително рязко срещу новия формат на квалификацията, Хамилтън бе по-мек. Но не бих се учудил, ако той бъде заменен още в средата на сезона. Хорнер призова това да стане веднага, казвайки, че Ф1 дължи извинение на феновете. Повечето пилоти са на същото мнение, като те не са били изненадани от крайния развой на събитията.

Отлично представяне направиха пилотите на Toro Rosso, които този сезон карат със задвижваща система Ferrari от миналата година. Макс Верстапен и Карлос Сайнц се подредиха 5-и и 7-и, разделени от Фелипе Маса, но Williams са доста бавни (+1,6 сек). До Топ 10 стигнаха още Даниел Рикиардо и двата болида на Force India – Перез и Хюлкенберг. След тях е Валтери Ботас, а Алонсо и Бътън са след него. Положително развитие за McLaren, но Фернандо е на цели 2,5 сек от Хамилтън. От тяхна гледна точка може да се каже, че са с 2-2,5 сек по-бързи от миналата година, което не би било грешно. Посоката е вярна, дано успеят да се приближат още малко до челото.

Нещата не започват обещаващо по отношение на интрига и битка на два фронта за титлата. Квалификацията не помогна за това. Дано в състезанието има много по-интересни моменти, в което не се съмнявам. Стартът утре е в 7,00 ч.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес