Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навръх Деня на Съединението: Българин ще плува за рекорд в река Дунав

29 август 2024, 17:54 часа • 3762 прочитания

Цанко Цанков ще направи опит за рекорд от 100 километра плуване нонстоп в река Дунав навръх Деня на съединението - 6 септември. Очаква се бургазлията близо 12 часа да бъде във водата. Опитът ще се извърши под наблюдението на Световната федерация WOWSA.

Цанко Цанков атакува нов рекорд

Маршрутът на родния спортист стартира от Бонония Естейт, Видин и ще завърши на кораба "Радецки“ в Козлодуй. Световната федерация ще следи за разстоянието по GPS координати. Екипът на българина се ангажира да спазва необходимите правила за 100-те километра, за да бъде признато официално като постижение самото плуване.

ПРИПОМНЕТЕ СИ: Гордост! България има двоен световен шампион по плуване в ледени води (ВИДЕО)

Цанко Цанков

Правилата за рекорда

До момента няма регистрирано такова в историята на Дунава и Цанко Цанков ще бъде първият, който близо 12 часа ще бъде във водите на реката без да спира. Състезателят няма право да ползва неопренов костюм и да почива върху плавателен съд. Стартът ще бъде рано сутринта в 07:00 часа и финала в 19:00-19:30 в Козлодуй.

Мнението на плувеца

"Подготвен съм за това предизвикателство и го очаквам с нетърпение. Тренирах в последните месеци в морето около Бургас и Царево. Искаме с моя екип да бъде всичко официално и съм радостен, че Световната федерация ще го администрира и ще бъде по техните правила. Всички документи и разрешителни за плуването са издадени и искам да благодаря на институциите за това. Също така и на спонсорите, които ме подкрепят за пореден път. Финансирането е изцяло от тях.

Самият престой във водата ще бъде около 12 часа и това ще бъде генерална репетиция за следващия ми маратон в САЩ в началото на месец ноември от веригата Ocean 7. Дано всичко да мине благополучно и в историята на българското плуване на бъде записано още едно постижение от голяма значимост. Навръх Денят на съединението – 6 септември“, каза Цанко Цанков, цитиран от БТА.

ОЩЕ: "Горд на седма степен!": Петър Стойчев продължава да пише история! Целта е световен рекорд

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес