Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наследничката на Стефка Костадинова е Атлетка №1 на Европа! Дуплантис отново над всички

27 октомври 2024, 10:59 часа • 1195 прочитания

Украинката Ярослава Магучих (висок скок) и шведът Арманд Дуплантис (овчарски скок) бяха обявени за Атлет и Атлетка на Европа за 2024 година на традиционната церемония на Европейската атлетика "Golden Tracks", която се проведе в Скопие. 

Магучих и Дуплантис №1 в Европа 

Магучих, която получи трофея си от президента на Европейската атлетика - Добромир Карамаринов, запази европейската си титла в Рим, преди да завърши комплекта от големи златни медали в скока на височина на Олимпийските игри в Париж. Но може би най-голямото ѝ постижение дойде един месец по-рано в Диамантената лига в Париж, където Магучич пренаписа книгите с рекорди, преодолявайки 2.10 метра, за да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 м, поставен през 1987 г.

Ярослава Магучих и Добромир Карамаринов

При мъжете шведът Арманд Дуплантис беше коронован за първи път за абсолютен европейски атлет на годината, след като преди това си подели наградата с Якоб Ингебригтсен през 2022 г. Дуплантис направи един от най-великите сезони в историята на спорта, като защити световната си титла на закрито, европейската и олимпийската корона и подобри световните рекорди от 6.24, 6.25 и 6.26 метра по пътя си към непобедимия сезон на закрито и на открито.

Арманд Дуплантис

Тазгодишните носители на наградата "Изгряваща звезда" са сребърната медалистка по хвърляне на копие от Европейското първенство Адриана Вилагос от Сърбия и шестият от Олимпийските игри на 1500 м Нилс Ларос от Нидерландия. Припомняме, че за наградата се бореше и българката Пламена Миткова, която постигна 4-и резултат в света за годината на дълъг скок.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес