Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиана Раева разкри ключа към успеха на Боряна Калейн в Париж

14 август 2024, 11:37 часа • 1356 прочитания

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разкри ключа към успеха на Боряна Калейн на Олимпийските игри в Париж. Както е известно, родната грация взе сребърен медал в индивидуалния многобой във френската столицата.

Илиана Раева говори пред колегите от „bTV“ като заяви, че в основата на страхотното представяне на Боряна Калейн на Игрите в Париж е голямата конкуренция в националния отбор. Тя сподели, че 23-годишната гимнастичка не е била сигурна участничка на Олимпийските игри и това я е мотивирало да покаже най-доброто, на което е способна.

„Дадохме шанс на момичетата сами да се преборят“

Илиана Раева

"Аз и ръководството на националния отбор взехме решение, че няма значение, че Боряна и Стилияна са си извоювали квотите. Появиха се Елвира Краснобаева и Ева Брезелиева и им казахме, че тези, които са най-добри тази година, те ще участват. Елвира влезе с гръм и трясък, стана шампион на 16 години. Поставихме справедлива основа - да дадем шанс на всички да отидат на най-големите състезания. Елвира вървеше много силно, светът се прехласна по нея. На европейското казахме, че тази, която играе по-добре, ще отиде в Париж“.

„След това дадохме шанс на Елвира да отиде в Милано на Световната купа. Ако Елвира беше победила, щяхме да изпратим нея, въпреки че Боряна показа много силна игра на европейското. Дадохме шанс сами да се преборят. Това е ключът към формата на Боряна Калейн. Тя усети, че не е сигурна за нейното участие“.

Боряна Калейн направи нещо, което съм мечтала да направи българска състезателка. Тя направи такава уникална изолация от страничните фактори - съдии, състезателки, полицията. Тя направи най-важното за един състезател, който знае как да стигне до целта и има необходимия опит. След нейната абсолютна драма в Токио, тя мина през един много тежък път. Беше на косъм да се откаже, 3 месеца беше извън залата, имаше класически бърн аут. След като си почина, Боряна се върна като нов човек“, каза Раева.

Онзи ден пък Боряна Калейн не пожела да коментира бъдещето си в спорта.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес