Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българо-гръцкият дует отново на върха: Тентоглу над всички в сектора за дълъг скок в Париж

07 август 2024, 10:20 часа • 998 прочитания

Без изненади! Милтиадис Тентоглу затвърди превъзходството си в скока на дължина при мъжете, печелейки втора поредна олимпийска титла на Олимпийски игри в Париж. Гръцкият атлет, възпитаник на българина Георги Помашки, отново бе над всички в сектора и заслужи златния си медал с 8.48 метра. Ямаецът Уейн Пинок взе среброто с 8.36, а 19-годишният италианец Матиа Фурлани се окичи с бронза (8.34).

Хегемонът Милтиадис Тентоглу отново над всички в дългия скок!

Милтиадис Тентоглу може да се похвали с безупречна победна серия в последните няколко години. Гъркът е спечелил всички състезания, в които е участвал, освен едно единствено. На Световното първенство в Орегон през 2022 година той отстъпи с 4 сантиметра на китаеца Уан Дзиенан.

Въпреки впечатляващата си колекция от медали от европейски и международни състезания, Тентоглу все още не е успял да подобри гръцкия национален рекорд от 8,66 м, поставен от Луис Цатумас през 2007 г. Той остана на 1 сантиметър този резултат на Европейското първенство в Рим преди няколко месеца, където на два пъти се приземи на 8.65.

Милтиадис Тентоглу

Това е първият златен медал на Гърция на Олимпиадата в Париж 2024 и общо седмият (1 сребърен и 5 бронзови). Министър-председателят Кириакос Мицотакис се включи в социалните мрежи, за да поздрави 26-годишния атлет от Гревена, който спечели злато и на Игрите в Токио: "Митичният Милтиадис Тентоглу отново е на върха! Като златен олимпийски шампион в Париж той създава своя уникална история и кара всички нас да се гордеем с него. Това е първият златен медал на Гърция. Милтиадис, поздравявам те и ти благодаря!"

ОЩЕ: В зверски финал: Шампионът Якоб Ингебригтсен остана без медал на 1500 метра в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес