Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 дни до Париж 2024: С какви амбиции тръгва България към Олимпийските игри?

19 юли 2024, 10:05 часа • 4608 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

Само след 7 дни светът ще бъде Олимпиада! Най-голямото спортно събитие ще се проведе в Париж от 26 юли до 11 август и обещава много емоции на феновете. Нашата страна - България, ще бъде представена от 46 състезатели. В днешния материал от рубриката ни „Дните до Париж 2024“ ще обърнем внимание на фаворитите от родната делегация за спечелване на медали.

Карлос Насар - българската надежда за олимпийско злато

Голямата надежда на България за олимпийско злато се казва Карлос Насар. "Херкулес"-ът от Червен бряг има всички възможности да триумфира на Игрите в Париж 2024. Освен че завоюва титлата на последното Европейско първенство в София, Насар постига умопомрачителни резултати на тренировки, както и на надпревари на местно ниво. Цяла България е вперила поглед в 20-годишния талант, а целта е повече от ясна - върхът на почетната стълбичка.

Карлос Насар

Божидар Андреев с втора олимпийска атака

Друг наш представител във вдигането на тежести е Божидар Андреев, който тръгва за Париж, за да изпълни обещание към много специален човек. В Токио 2020 той финишира пети в двубоя, но в началото на тази година стана европейски шампион за втори път в своята кариера по време на първенството в София и даде сериозна заявка за Олимпийските игри.

Родните грации са готови за нов подвиг

По традиция, художествената гимнастика е другият спорт, от който очакваме отличия. В Токио 2020 "диамантените момичета" пренаписаха историята, превръщайки се в първите ни грации, които грабнаха олимпийска титла. Абсолютните европейски шампионки Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева ще се опитат да повторят постижението.

Те безспорно са изключително талантливи, но заради крехката си възраст и липса на опит понякога демонстрират колебливи съчетания. С  Весела Димитрова зад гърба на нашите момичета обаче очакванията винаги са високи. Още по-завишени са те към индивидуалните ни състезателки.

ОЩЕ: "Париж 2024, ние идваме!": Родните грации завоюваха общо 7 медала на Световна купа

Дните до Париж

Големи надежди към Стилияна Николова и Боряна Калейн

Родената в Кайро Стилияна Николова е настоящата абсолютна европейска шампионка, което е достатъчен атестат за класата ѝ. Боряна Калейн пък е по-опитната ни представителка и ще се бори като за последно във френската столица. И двете се намират в добра форма. Нужно е единственото да запазят концентрация и самообладание, за да си осигурят олимпийски медал.

Борба: Ще разочарова ли традиционният български спорт?

Борбата записва антирекорд, след като печели шест квоти за Игрите. Това е най-малкият брой класирани борци, който страната изпраща на олимпийски игри - считано от първото участие в този спорт от Мелбърн 1956.  Биляна Дудова, Юлиана Янева, Кирил Милов, Айк Мнацаканян, Магомед Рамазанов и Семен Новиков, който е трансфер на Гриша Ганчев, ще се опитат да бъдат максимално ефективни и да защитят честта на България в този спорт.

Бокс: Време е Стани да триумфира!

Станимира Петрова, Светлана Станева, Хавиер Ибанес Диас, Радослав Росенов и Рами Киуан ще се подвизават на боксовия ринг в Париж 2024. Най-големите ни надежди са свързани с усмихнатото момиче Стани, коeто ще участва за трети пореден път на най-големия спортен форум.

Станимира Петрова

Силата на българската боксьорка

Тя преживя истински кошмар в навечерието на Световното първенство в Ню Делхи, Индия през 2023-та. Петрова се подложи на спешна операция след няколко дни болезнени мъки заради бъбречна криза. Асеновградчанката не просто успя да се възстанови, а 3 месеца по-късно стана шампионка на Европейските игри в Полша и завоюва квота за Париж 2024.

Този път тя казва, че олимпийският медал не е на всяка цена. Стани отива във френската столица освободена от напрежение и в пълна готовност да демонстрира класата си - вероятно за последно на голям форум. Усмихнатото момиче на българския бокс бе поставено под №1 в категория до 54 килограма на жребия за турнира в Париж и има всички качества да го завърши по същия начин - на върха, откъдето да озарява с неслизащата от лицето си лъчезарна усмивка.

ОЩЕ: Пълна програма на българското участие на Олимпийските игри в Париж

Кимия Ализаде: Иранката, която мечтае за олимпийска титла с България

Младата надежда на България в олимпийското таекуондо Калина Бояджиева ще пропусне Игрите заради тежка контузия, а страната ни ще бъде представена от натурализираната иранка Кимия Ализаде. Тя е звезда в този спорт и бронзова медалистка от Рио 2016, а съвсем наскоро донесе европейска титла на нашата държава в първото си състезание под родния трибагреник.

Разбира се, това са само част от българските надежди за олимпийски медали в Париж 2024. Вие може да проследите всичко най-интересно около най-големия спортен форум в спортната секция на Actualno.com.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: 14 дни до Париж 2024: Кои нации са фаворити на Олимпийските игри?

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес