Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социални жилища в Кърджали за Игнажден

20 декември 2022, 15:58 часа • 1665 прочитания

Днес кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, заместник-кметовете инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, и секретарят на общината Себахатин Риза откриха новите социални жилища, намиращи се в кв. Студен кладенец.  

„Това е един хубав ден за Кърджали. На Игнажден каквото си пожелаеш, ще се сбъдне. Днес откриваме един нов дом, който ще приюти хората в нужда“, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис, който откри ремонтиран блок с 69 социални жилища.

По принцип такива жилища се дават на бедни хора или с тежки здравословни проблеми, които имат нужда от социална подкрепа, за да си стъпят образно казано на краката, да се интегрират както на пазара на труда, така и в живота. Те са един вид "оборотни".

Престоят в тях е максимум 3 години, през които се очаква, че обитателите им са достатъчно проактивни и ще си намерят работа, за да могат да си плащат квартира. Във времето, в което са там, общината ги включва в разни програми за работа. След този срок трябва да ги напуснат.

Социалните жилища нямат нищо общо с категорията "общински жилища", предназначени за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, за продажба и замяна, ведомствени и резервни.

2 169 957 лева са вложени в изграждането на апартаменти за уязвими хора в Кърджали. Новите жилища за бедни се намират в кв. Студен кладенец. За целта е преустроена, напълно обновена, оборудвана и обзаведена сградата на бившето общежитие на Строителния техникум.

Финансирането за тях е осигурено по Оперативна програма „Региони в растеж“.

„В рамките на три години ще има съпътстващи и подпомагащи програми към ползвателите на жилищата. По този начин те ще имат възможност да си търсят работа и придобият трудови навици. Това е един проект с продължаващо действие. Една значима инвестиция, която ще обхване по-голям брой хора“, посочи още кметът Хасан Азис.

Многофамилната жилищна сграда е пететажна - с 11 двустайни и 3 тристайни апартаменти на етаж. Към всяко жилище има тераса. На всеки етаж е обособено помощно помещение, а към фоайето на първия етаж е има стая за портиер със санитарен възел.

Изграден е нов асансьор и външна платформа за инвалиди. В южната част на коридора има стоманена аварийна стълба. Отоплението ще е индивидуално - с климатици и електрически конвектори.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес