Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов пред Гари Каспаров: Войната в Украйна трябва да спре

20 септември 2022, 12:03 часа • 3095 прочитания

Войната в Украйна трябва да спре. Това каза  по време на среща със световния шампион по шахмат Гари Каспаров лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който води листата на коалиция ГЕРБ - СДС в 16-ти МИР Пловдив град и в 25-ти МИР София град. 

Той обяви, че руският народ не ни е противник. "Надяваме се един ден тя да бъде в световната демократична общност", подчерта още Борисов.  "Днес позицията трябва да е повече от ясна. Благодаря, че на запад са я чули", подчерта още лидерът на ГЕРБ. 

Борисов припомни, че ГЕРБ е партията, която е внесла проектозакон страната ни даде въоръжение на Украйна. "Партията, която сложи украинското знаме първа и до ден днешен стои в централата. Първи казахме, че това е агресия, война и това трябва да спре. Цялата демократична общност, към която се числим и ние - ЕС, НАТО - трябва да се опълчи на тези действия. Нашата партия обяви 100% диверсификация от "Газпром", ядреното гориво и младежите събраха 50 хил. лв. и изпратиха на техните украински колеги", подчерта още Бойко Борисов. 

Той изрази тревога, че сме уязвими от подобни действия на Балканите, като припомни, че те са прекроявани няколко пъти в историята. 

Още: Последните новини за войната в Украйна - четете ТУК. 

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров от своя страна каза, че ГЕРБ са единствената партия в България, която има силна и ясна позиция по отношение на войната и подкрепата за Украйна.

"Ситуацията може да бъде обяснена с много шахматна аналогия. В политиката в момента няма сиви петна, всичко е бяло или черно и е много важно да заемете правилната позиция", каза той.  По думите му е изключително важно всички европейски държави, включително и България, да заемат ясна и категорична позиция по тази тема. 

"Представлявам руската опозиция извън страната. Имаме много ясна и категорична позиция по отношение на войната. Имаме три позиции, три изискване. Едното е пълна украинска победа, пълно изплащане на репарациите и военните престъпници да понесат своите наказания", добави още Каспаров.

Той коментира, че се надява българите да направят правилния избор и да подкрепят единствената партия, която стои на правилната страна на историята - ГЕРБ. 

Още: Гари Каспаров: Бъдещето на Путин е като на диктатор - физически и политически край

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес