Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политици с бодра стъпка "покрай" Изборния кодекс

05 октомври 2014, 11:18 часа • 22193 прочитания

Непълнотата на Изборния кодекс, приет по инициатива на Мая Манолова, вече лъсва с пълна сила в изборния ден.

Бившият премиер Бойко Борисов, който е сочен от мнозина за пример за опазване на закона, се възползва от факта, че Facebook не се счита от закона за "доставчик на медийни услуги" и публикува скандален пост към 10:00 часа в личния си профил. Това е прикачен пост с линк към блога на Бойко Борисов, а публикацията в самия блог е от 3 октомври. Ако изказването от този пост беше направено пред която и да е медия в днешния или вчерашния ден, това щеше да е директно нарушение на Изборния кодекс и забраната за агитация.

Подобен пост е пуснат и в полунощ във Facebook профила на Радан Кънев. За разлика от профила на Борисов, постът беше пуснат от симпатизант и беше изтрит точно с появяването на настоящия материал. Засега в официалните профили във Facebook на лидерите на другите големи политически формирования не са се появили такива постове.

По-рано днес Actualno.com публикува материал точно за несъвършенството на контрола, предвиден в Изборния кодекс за интернет и агитацията там - пряка и косвена. Можете да го прочетете тук.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес