Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стефан Спасов: Хекимян лъже, няма как кметът еднолично да реши да се отрежат дърветата на "Опълченска" (ВИДЕО)

17 септември 2024, 13:30 часа • 3585 прочитания

Антон Хекимян доста свободно борави с някои правни термини, съветвам го да се запознае по-добре с това как функционират двете институции - СОС и Столична община, защото трябва да знае, че кметът няма как еднолично да вземе решение да бъдат отсечени такъв брой дървета. Това заяви в интервю за Студио Actualno общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов.

Така той отговори на твърдението на Хекимян от вчера (16 септември) пред медията ни обяви, че лично столичният кмет Васил Терзиев е подписал заповедта за изсичането на дърветата на "Опълченска".

ГЕРБ са гласували "за"

"Заповедта, която е издадена от неговата администрация, а не лично от него, е на база на решение на Столичния общински съвет от 2022 година. Тогава в комисията по екология, която е председателствана от г-жа Лорита Радева и в момента е действащ общински съветник от ГЕРБ. Тя и колегите ѝ от ГЕРБ са гласували "за" премахването на тези дървета. Така че г-н Хекимян, независимо, че от вчера е в СОС, нека да се запознае с историята и действията на неговите съпартийци. Той разпространява лъжи", заяви Спасов. Още: Терзиев: Половината от изсечените дървета на ул. "Опълченска" не са ценни, инвазивни видове са

На въпрос за недоволството на гражданите, живеещи в района, общинският съветник обяви, че трябва да се прави разграничение между наистина автентичното обществено недоволство и маслото, която опозицията в Столичния общински съвет налива в огъня.

"Гражданите от "Опълченска" много добре знаят къде живеят, каква е улицата, която минава пред домовете им. Този общ устройствен план, който е от 1996 година, после е обновен през 2005 година, след това през 2017 година са отчуждени имоти на хората, за да бъде построен този булевард. След това 2022 година е взето решението за отсичане на тези дървета, така че те са знаели за реализацията на този проект. Това е последният участък от "Опълченска", който е в този по-тесен габарит от останалите, абсолютно логично е той да бъде разширен и тази тапа да бъде премахната от там", каза той.

"Предимство на градския транспорт, не на колите"

По думите му общинските съветници от ПП-ДБ-СС, както и кметът на София разбират гнева гражданите за отсичането на дърветата в района и за това че по един или друг начин техният личен комфорт ще бъде засегнат. Още: Васил Терзиев: Боли ме за дърветата на "Опълченска", но няма как да бъдат запазени

"Но трябва ясно да си дадем сметка, че когато живеем в общество, в една социална група, общественият интерес е над личния. Интересът на софиянци е там да има голям колектор, който да отвежда отпадните води в владайския колектор, за да се направи това нещо трябва да се разкопае цялата улица и да се ремонтира. Най-логично е след това да бъде изграден габаритът такъв, какъвто е в устройствените планове, за да се даде предимство не на автомобилите, а на градския транспорт. Тези 2 допълнителни ленти ще бъдат бус ленти, за да може градският транспорт да преминава по-бързо. Ако няма някакви целенасочени политики, за да се дава приоритет на алтернативата на личния автомобил, София ще бъде задръстена от сутрин до вечер", разясни още Спасов.

По отношение на зеленината той добави, че от тези 39 дървета в района от 2021 година до днес, когато се реализира проектът, 6-7 броя от тях сами са изсъхнали и са били премахнати, от останалите близо 13 броя са инвазивен вид, който по директива на Европейския съюз трябва да бъде унищожаван, другите са плодни дървета.

"Истински ценните, устойчиви видове, полезни за градските пространства, са няколко, които ще бъдат компенсирани с 50 дървета по протежение на целия булевард. Няма да бъде изгубена зеленината", обеща общинският съветник. Още: Кметът на „Възраждане“ иска повече дърветата по „Опълченска“ след ремонта (СНИМКИ)

Кой реално управлява София и ще може ли Васил Терзиев да реализира идеите си за развитие на града - вижте в пълното интервю със Стефан Спасов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес