Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще ни се отразят ли политическите трусове във Франция? Анализ на Радослав Илиев (ВИДЕО)

18 юни 2024, 14:00 часа

Политическите трусове във Франция ни засягат пряко, защото страната е един от двата лидера на ЕС заедно с Германия и процесите там са общовалидни за целия блок. Това каза в Студио Actualno историкът, анализатор и преподавател Радослав Илиев, който анализира бъдещето на Франция след съкрушителната победа на крайната десница на евровота и свиканите от Еманюел Макрон предсрочни избори.

Реклама

Още: "Чужденците вън!": Защо младите европейци гласуват за крайнодесните?

Пое ли Макрон огромен риск?

След разпускането на парламента от страна на френския президент хиляди хора излязоха на протест срещу крайнодесния "Национален сбор" на Марин льо Пен. "Реакцията може да я четем на две нива. Първо, либералите реагират на заплахата от вълната на консервативно-популистка реакция. Може да се гледа и по-дълбоко. Във Франция има две архетипни фигури през 20 век – на десния фашист (или колаборационаст) и на лицето на антифашистката съпротива. Нито казвам, че Льо Пен е фашист, нито, че либералите са антифашисти. Но когато във Франция се чуе нещо малко по-дясно, се събужда инстинктът за антифашистка съпротива, заложен върху спомена от широкия френски колаборационизъм", навлезе в историята около Втората световна война Радослав Илиев.

Още: Мбапе подкрепи Макрон: "Гласувайте, екстремистите са пред портите на властта" (ВИДЕО)

"На политическо ниво има работещ разказ за това, че резултатът на популистката коалиция е чиста проба заплаха за сигурността на Франция, за европейското ѝ бъдеще, че е част от голяма хибридна война", каза той, но отбеляза, че все пак крайнодясната вълна е тук заради дълбоки процеси през годините и тя не може да бъде заметена под килима: научете още във видеото и вижте как ще изглежда Франция, ако бъде управлявана от Марин льо Пен и Жордан Бардела от "Национален сбор".

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес