Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разломът в ДПС - двата лагера и ролята на Анкара: Говори журналистът Мехмед Юмер (ВИДЕО)

27 август 2024, 19:30 часа • 13048 прочитания

Процесите на разцепление в ДПС са с "уклон и тенденция към задълбочаване - не виждаме никакви сигнали за успокояване на ситуацията". Това коментира в Студио Actualno журналистът и политически наблюдател Мехмед Юмер във връзка с лагерите на Ахмед Доган и Делян Пеевски и подготовката им за отделно явяване на избори.

Още: "Доган е по-важен от Конституцията": Процесите в ДПС през погледа на Мехмед Юмер (ВИДЕО)

Доган мобилизира своите, но има ли нужното влияние?

"Има ясно дефинирани крила в партията – крилото „Аз подкрепям Ахмед Доган“ и крилото на „Новото начало“. И двете имат последователи зад себе си. Може би крилото на Ахмед Доган още разчита на една романтична представа, на електората, вярващ в мита за Ахмед Доган. Имиджът на почетния председател почна да се рони скорострелно. Май се оказва, че влиянието вече не е достатъчно силно. На 24 февруари Ахмед Доган овласти човека, на когото в последното си писмо той иска оставката. В правилника ролята на почетния председател не е вече онази величина, от която всичко зависи", коментира Юмер.

Снимка: Actualno.com

Още: "Радев няма да е президент": Пеевски заговори за нарушаване на Конституцията (ВИДЕО)

Той изтъкна и ролята на бившия председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който се снимка наскоро с Доган в Росенец. "По-добре би било да си беше запазил позицията в сянка – повече да не изпъква, но може да е получил и молба от почетния председател, за да имат по-сплотена визия пред електората. Посланието към другия лагер е: „Не ни подценявайте“".

Може ли Пеевски да търси помощ от Турция?

Според наблюденията на Юмер ролята на Анкара, що се отнася до процесите в ДПС, на този етап е неясна - Турция е в "изчаквателна позиция", смята той. "Нито привидно, нито негласно се намесва в случая с партийните дела. По-скоро има активност на някои изселнически организации. Те представляват емоцията и чувствата на хората от изселническата вълна – първото поколение, което помни Възродителния процес, - затова клонят към онова крило, с което може да общуват без преводач. При тях по-скоро ще натежи известна емоция от ранния период", смята Мехмед Юмер.

Гледайте още от анализа му за процесите в ДПС във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Още: ДПС на Доган ще влезе в НС, а Пеевски ще заеме мястото на „Величие“: Очаквания след изборите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес