Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Разговори за София": Градски транспорт при поискване - що е то? (ВИДЕО)

20 април 2023, 13:00 часа • 10229 прочитания

"Разговори за София" - така се казва най-новата рубрика на Actualno.com, която има за цел да покаже постиженията и предизвикателствата на нашата столица във всеки един аспект. Ще говорим за транспорта, за услугите, за нововъведенията, за културата, за събитията в града. И за всичко, което я прави толкова богата и привлекателна.

Първи наш гост е Иван Николов - директор на Дирекция "Транспорт" в Столична община, който бърза да ни сподели какво представлява последната иновация в градския транспорт в София - т. нар. "транспорт при поискване" и кога стартира услугата:

"Този транспорт ще тръгне до края на месеца в квартал "Манастирски ливади". Тези автобусчета ще имат конкретен маршрут, по който ще минават, но за разлика от другия транспорт, при който между 250 - 400 метра са спирките, при този вид транспорт те ще бъдат на около 90 - 100 метра - не точно спирки, но обособени места за качване и слизане. Всеки ще може с приложение да заяви, че иска да се качи от дадено място или да слезе. Ще можем да следим в приложението във всеки един момент къде е самото превозно средство", заяви той.

По думите му Столична община е напреднала много в иновациите, свързани с транспорта: "Вече можем да се похвалим, че 90% от автобусния транспорт е климатизиран с последен евростандарт. Същото е при тролеите - 100% от тролеите са нови. Оставихме два от старите да обикалят".

Иван Николов уточни, че към момента има София разполага със 120 електробуса: "Общината вече има голям опит с тях. През 2019 закупихме 20 батерийни автобуси, които изкарват цялата смяна с един заряд. След това закупихме бързозарядни електробуси. Те са с различна технология. Зареждат на първа и последна спирка".

"Все още имаме 20-годишни автобуси, но мисля че до края на годината изцяло ще отпаднат от градския транспорт", уточни той.

Според него около 30% по-малко ще бъде себестойността на превоза с електробуса, отколкото с дизеловия автобус: "Имаме добър опит и с газови автобуси, те също не са за подценяване, но електробусите ще бъдат тенденцията".

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес