Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Отговорите“: С Владимир Сиркаров, Атанас Радев и Мартина Стефанова (ВИДЕО)

08 септември 2023, 19:30 часа • 5278 прочитания

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com Отговорите със Спасиана Кирилова“: Начало на политическия сезон преди местните избори. Престрелка между участниците в некоалицията и вече традиционна между президента и правителството. Разговаряме с политолога Атанас Радев.

Щетите от наводненията и бюджета. Следим темите за поскъпването на енергоносителите и храните, и за състоянието на икономиката. В студиото – икономистът Владимир Сиркаров.

Какво предлага КвАртал фестивал тази година? Разговор с организаторката на фестивала Мартина Стефанова.

Щетите от наводненията и бюджета

Щетите от наводненията ще се отразят на бюджета. Това каза в “Отговорите“ икономистът Владимир Сиркаров.

“Наистина голяма трагедия, съболезнования за семействата. Винаги в подобни ситуации след първоначалния шок, от финансова гледна точка започват въпросите, свързани с щетите. Поне от това, което аз видях на кадри, щетите са сериозни – по пътната инфраструктура, по ВиК, ток и т.н.

Още: Василев след среща в парламента: Има пари за покриване на щетите в Царево (ВИДЕО)

Със сигурност щетите ще са доста сериозни. Тепърва ще се правят изчисления точно колко са, но в тази ситуация, в която има напрежение върху държавния бюджет, още от неговото създаване в средата на годината, със сигурност това ще е още един момент на допълнително напрежение. То най-вероятно ще рефлектира или през призмата на салдото, т.е. евентуално по-голям дефицит, или в някакво преструктуриране вътре в самата бюджетна рамка към момента. Да се надяваме разбира се щетите да са възможно най-малко и възможно най-голяма част от хората да са застраховали своето движимо и недвижимо имущество, за да може този натиск да се поеме равномерно и от икономическите играчи, а не само от държавата.

Още - във видеоматериала.

Начало на политическия сезон преди местните избори

Правя паралел с 93-та – някак си струва ми се, че отново имаме сламения човек (Денков, бел. ред.) на преден план, който реално погледнато е зависим в голяма степен от политическите субекти зад него. Но въпросът е кой седи зад тези политически субекти.

Това каза в “Отговорите“ политологът Атанас Радев:

Още: Николай Денков: Нямам ментори и може би това е проблемът на президента

“Здравината на сглобката е под въпрос, здравината си личи предвид местния вот. Парламентът малко или много ще стане заложник на предизборно говорене. Това, че “Продължаваме промяната“ възприеха един много грешен модел за политиката. Възприемане на добрите, моралните, хрисимите и т.н. В един хубав момент се видя, че всъщност нещата не стоят по този начин. Политиката не е черно и бяло, тя съдържа множество нюанси вътре в себе си.

Още: Борисов: Алексей Петров осигури логистиката за срещите, но не е присъствал на тях

И това, че Алексей Петров е имал пръст в създаването на кабинета, е гвоздей в техния сандък. Защото тяхното поведение, което демонстрират в последните месеци, при създаването на некоалицията, води в обратната посока на техните заявки. Защото ако си представим хипотезата, че президентската институция беше тази, която се намесва в преговорния процес, тогава нещата можеше да стоят по много по-различен начин. За изграждане на консенсус между партиите, важните приоритети пред страната. Но видяхме поведението на президента, който си заяви, че не иска това правителство. Те направиха това правителство и в случая се намери посредникът, който да свърже двата блока, да ги наречем.

Още - във видеоматериала.

Бохемска София оживява в КвАртал фестивал

В осмото издание на КвАРТал фестивал бохемска София оживява. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ мениджърът на фестивала Мартина Стефанова. Фестивалът ще се проведе от 15 до 17 септември в столицата под мотото “Силата на хората“. Actualno.com е медиен партньор на фестивала.

Ето още за програмата от Мартина Стефанова:

Още: Отговорите: С Яница Петкова, Магдалена Радкова и Мартина Стефанова (ВИДЕО)

“Силата на хората е наистина начинът да покажем, че осем години, откакто съществува тази инициатива за връщане на стария дух на стария център на София, показва, че ние наистина имаме сила. Т.е. благодарение на тези осем години упорит труд, с култура, с урбанистични градски проекти и работа с експерти и най-вече със събуждането на гражданското общество доказахме, че това може да бъде голяма сила.

Самият квартал има друг вид, сградите са боядисани, продължава възстановяването на сградите-паметници.

КвАРТал се изписва с голямо АРТ, защото това е кварталът на занаятчиите отпреди стотина години, когато е стигала ул. “Търговска“ до самия квартал, преди да се построи Ларгото, ЦУМ и другите административни сгради , появили се след бомбардировките през 1944г. Това строителство тотално откъсва бохумския квартал. А тогава и политическата власт е отричала бохемите като цяло.

Още - във видеоматериала. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес