Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова за "играта на регистрации": Пеевски може да спре участието на ДПС на изборите (ВИДЕО)

09 септември 2024, 19:30 часа • 6000 прочитания

Хората около почетния председател на ДПС Ахмед Доган внесоха днес (9 септември) ново заявление за участие в изборите. Този път обаче документите не са за коалиция, а за самостоятелно явяване на партията. Това стана около час, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира и двете фракции за вота. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме преподавателя по конституционно право Наталия Киселова.

Какво следва?

"Отказите бяха направени, защото един и същ субект искаше да участва в две коалиции, с различни наименования, но партията е една", обясни в началото на разговора тя. По думите ѝ предстои ЦИК да направи преглед на документите и да бъде направена проверка на подписите, които са в подкрепа на исканата регистрация от ДПС-Доган. Още: Как ПП-ДБ ще си върне изгубените 300 хил. гласа? Говори Божидар Божанов (ВИДЕО)

Според Киселова ако Пеевски смята, че ДПС не трябва да участва на изборите, той може да оттегли регистрацията. "Това би довело до вътрешна буря, защото кой член или съпредседател на партия не би желал тя да участва на избори", коментира тя.

По думите ѝ към момента по-скоро не е възможно ДПС да остане извън изборите. "Знаем само, че е подадено желание за участие, но ако има дефицит, по една или друга причина, или се случи нещо друго, да възможно е да се стигне до такъв сценарий, но предстои да видим", каза тя.

За какво се борят?

На въпрос защо двете крила в ДПС са се вкопчили по такъв начин в марката, тя отговор:

"Преди 9 юни това беше партия, която беше незаобиколим фактор в по-сериозните въпроси в държавата, изискващи по-високи мнозинства. От 1991 тя е извървяла път, при който на всички избори те участват - от местни до национални и европейски избори. Имали са и кандидат за президент. Имат богато наследство, в добро финансово състояние е, за разлика от други партии и не на последно място - при всеки избор има поне по един представител в секционните избирателни комисии". Още: "Притесняваме се за сигурността на Доган, той е в сърцата ни": Ахмед Вранчев с анализ на случващото се в ДПС (ВИДЕО)

"Борбата, според мен, е кое крило ще участва в бъдещото управление, защото ако изключим този парламент, в който нямаше възможност да се състави правителство, в миналия бяха част от конституционното мнозинство и ако не се беше разпаднала "сглобката", те щяха да претендират за поне 1/3 от местата в органите, които Народното събрание формира", допълни Киселова.

Според нея след едно евентуално участие на избори субсидията ще отиде при този, който държи сметката на партията. "А тя се държи от този, който държи юридическо управление", допълни конституционалистът.

Тя припомни, че преди Пеевски да доминира в ДПС, Доган без свян казваше, че той разпределя порциите в държавата. "Така той създава усещането на Пеевски, че това е нормално поведение, затова няма значение кой от двамата ще надделее, ако моделът бъде запазен", категорична беше Киселова.

Подробности за драмата с участието на БСП в изборите и как ще се развие тя - вижте в пълното интервю с Наталия Киселова. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес