Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не знаят хората за стюардесите

03 октомври 2013, 10:53 часа • 663750 прочитания

Днес ще Ви запознаем с Вилислава Бейтс, която е стюардеса в Wizz Air. Тя разказва повече за своята професия и предизвикателствата, пред които се изправя всеки ден.

1. Кога и как станахте стюардеса?

Ако отговоря на този въпрос ще отгатнете възрастта ми. Станах стюардеса през 2000 г., след като завърших. Обучавах се сутрин в тренировъчния център за екипажи на БГА Балкан, а следобед ходих на училище. Толкова бях развълнувана, че имах този шанс, че нямах търпение да завърша.

2. Опишете един обичаен работен ден?

Обикновеният работен ден започва с проверка в офиса 70 минути преди часа на излитане. След като целият екипаж е налице, извършваме генерален брифинг и за безопасността.

Първият се провежда от старшия служител и има за цел да представи ясна картина за предстоящия полет. Като номер, регистрация, позиции на членовете на екипажа и специфични задължения. Брифингът включва информация за последните нареждания и стандартни оперативни процедури, спешни мерки, спасително оборудване и т.н, налични документи, комуникация и координация на екипа, планиране и предвиждане на възможни неочаквани събития, мотивация за добри резултати и др. Старшият също така проверява целия екипаж за външния вид и униформа, съгласно изискванията на Wizz Air.

Вилислава

След брифирането в офиса целият екипаж се отправя към самолета и го подготвя за полет. Различно е, когато ще се извършва първи полет за деня или самолета се предава от предишен екипаж, но основно извършваме финална проверка, която включва детайлна проверка на сигурността, наличност на кетъринг, функционалност на кухнята и тоалетните и др., докато пилотите следят завършването на зареждането и дават разрешение за бординг на пътниците.

И идва началото на полета за тях. Това, което те виждат, е поздравът с добре дошли, настаняването, демонстрации и обслужването, докато стигнат до желаната дестинация. А ние започваме отново да посрещаме новите пътници за обратния полет.

В края на работния ден, когато се върнем в базата и слязат всички, ние трябва да извършим друга пълна проверка на сигурността на самолета и да се върнем в офиса, за да отчетем продажбите и да извършим де-брифиране. Това е най-общо един мой работен ден.

3. Как се справяте с ранното ставане?

Това е нещото, с което никога не свикнах и няма да ми липсва, когато се пенсионирам.

4. Имате ли талисман или специален ритуал, който да извършвате преди и след полет?

Не, нямам никакви специални ритуали.

5. Кой е най-продължителният Ви полет?

По принцип ние не можем да летим повече от 12 часа, но нашите 4 секции сутрешни полети са доста изтощителни, като например София-Дортмунд и обратно, и след това до Милано и обратно...и това е един работен ден за нас.

6. Любимата Ви дестинация?

В WizzAir имаме престой с нощувка само в Лондон. Във всички други градове кацаме, имаме 30 минути и наистина няма значение къде летиш. Надявам се, че когато започнем полетите до Дубай, ще имаме пренощуване там и това ще бъде любимата ми дестинация.

7. Къде искате да летите, а все още не сте?

С предишните компании за които съм работила, съм обиколила почти целия свят, но не съм била в Южна Африка и Ню Йорк. Много бих се радвала Wizz да обяви линия до Big Apple J след като стигнем до Дубай, защо да не достигнем трансконтинентални дестинации?

8. Коя е най-веселата случка, която сте имала на борда?

Весели истории има почти всеки ден, но ние не можем да разкриваме информация за нашите пътници и няма да мога да ви разкажа много. Но имам една случка не с Wizz Air. Чакахме документите за полета да бъдат доставени на борда, пълен с пътници и понеже бяхме на земя все още не работеше климатичната система, а навън беше над 30 градуса, истинска жега. Една дама дойде при нас и каза: „Вижте, платила съм над 350 лева за този полет и въпреки това сега ме карате да се изпотя... ”

9. Какво не знаят хората за стюардесите?

Специално за българските стюардеси мога да кажа, че всички имат добро образование. Почти всичките ми колеги имат най-малко бакалавърска степен или в момента учат в университети.

10. Какво Ви дава и какво Ви взема тази професия?

Моята работа ми е дала много! Била съм почти по целия свят през тези години, срещам различни култури и нации, посетила съм много места и съм опитала различни видове интернационална кухня. Успях да завърша магистърска степен, без това да пречи на работата ми. В момента имам много свободно време, което мога да прекарвам с моята дъщеря и семейство, и съм изключително щастлива с гъвкавия график на Wizz Air.

Разбира се тази работа отнема много, например откакто съм стюардеса повечето Коледи, Нови години, рождени дни не съм прекарвала, където желая и с тези, които обичам, но съм сигурна, че всяка работа има предимства и недостатъци.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес