Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детайлите, по които ВАС решава казуса с регистрацията на ДПС: Говори д-р Орлин Колев (ВИДЕО)

11 септември 2024, 14:15 часа • 5779 прочитания

Със сигурност ще видим ДПС на избори под една или друга форма, защото недопускането на една партия, изразяваща желание да участва във вота, е "пряко погазване на принципа на политическия плурализъм и не трябва да се допуска". Така гл. ас. д-р Орлин Колев от катедра "Конституционноправни науки" в Юридическия факултет на Софийския университет коментира правния казус с регистрацията на движението.

"Със сигурност ще имаме участие на ДПС в надпреварата – или в едната, или в другата коалиция", каза той в Студио Actualno. "Считам, че от гледна точка на правото, казусът не е чак толкова сложен. Преекспонира се въпросът заради политическия заряд. В случая тези неуредици вътре в партията ще се решат днес от ВАС. Считам, че ВАС ще приложи закона такъв, какъвто е - в цялата му пълнота, строгост и яснота, и ще отпуши пътя занапред".

А решение вече има - вижте го: Развръзката: Съдът отсъди за Пеевски, нареди на ЦИК да регистрира "ДПС-Ново начало".

Снимка: Actualno.com

Още: Нито ЦИК, нито съдът могат да избират: Адвокат за казуса с двете ДПС-та

В кого са печатът и банковата сметка - това ли е големият въпрос?

"Не трябва да смесваме тук двете лица на юридическото лице политическа партия ДПС. Съдът ще разгледа ДПС като самостоятелно юридическо лице. То обаче има двама представители – те могат да заявяват волята на самостоятелното юридическо лице в двете посоки. Съдът трябва да се ориентира по малките детайли. Има два основни параметъра, които да се следят, ако всичко останало е идентично по отношение на заявката за участие на ДПС в изборите. Първо, една политическа партия може да участва само в една коалиция и само самостоятелно - не може да е в две коалиции или в коалиция и самостоятелно. Другата страна е, че абревиатурата на съответната партия/коалиция не трябва да е уникална. Коалицията може да ползва абревиатура, която е на някоя партия, без значение дали тя участва в коалицията, или не, но трябва да има съгласие на съответната партия. Това са двата основни лъча, по които ВАС ще мотивира своето решение", каза той.

Още: ВАС отказа да гледа жалби на Пеевски срещу отказ на ЦИК да спре ДПС за частичния местен вот

Гледайте още във видеото: може ли този състав на ВСС да избира нов главен прокурор и припокриват ли се в случая моралното и юридическото измерение?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес