Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословното качване на килограми може да е мит

22 август 2016, 07:45 часа • 3449 прочитания

Терминът "здравословно затлъстяване" придоби популярност през последните 15 години, но учените наскоро бяха разпитани за самото му съществуване.

Изследване, публикувано в Cell Reports осигурява допълнителни доказателства срещу идеята за здравословното затлъстяване, разкривайки, че пробите бели мастна тъкан от хората с наднормено тегло, класифицирани като метаболитно здравословен или нездравословен начин действително показва почти идентични, анормални промени в генната експресия в отговор на инсулинова стимулация, пише Science daily.

"Резултатите показват, че енергичните здравни интервенции могат да бъдат необходими за всички затлъстели индивиди, дори и тези, които преди това се считаха за метаболитно здрави", казва Майкъл Риден от Karolinska Institutet.

"Тъй като затлъстяването е основен двигател, променящ генната експресия в мастната тъкан, ние трябва да продължим да се фокусираме върху предотвратяване на затлъстяването."

Затлъстяването е достигнало епидемични размери в световен мащаб, засягаща около 600 милиона души по света, и значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак и диабет тип 2.

От 1940 г., доказателства в подкрепа на връзката между затлъстяването и метаболитни и сърдечно-съдови заболявания е непрекъснатото им нарастване.

Но през 1970 г. и 80-те години, експерти започнаха да поставят под въпрос доколко затлъстяването увеличава риска за тези нарушения. Последващите проучвания в края на 90-те и началото на 2000 г. показват, че някои затлъстели индивиди показват относително здрав метаболизъм и сърдечно-съдов профил.

Последните изчисления показват, че до 30% от хората с наднормено тегло са метаболитно здрави и следователно може да се нуждаят от по-малко енергични интервенции за предотвратяване на усложнения, свързани със затлъстяването. Отличителен белег на метаболитно здравословното затлъстяването е висока чувствителност към инсулин, който стимулира поглъщането на глюкоза в клетките, за да се използва за енергия.

Въпреки това, в момента няма приети критерии за идентифициране на метаболитно здравословно затлъстяване, и дали съществува такова нещо или не в момента, е тема на дебат.

Риден, Карстен Дауб, и Петър Арнър от Karolinska Institutet оценяват показателите на инсулин при 15 здрави участници и 50 затлъстели, включени в клинично проучване на стомашен байпас. Изследователите взеха биопсии на коремната бяла мастна тъкан преди и в края на двучасовия период на интравенозна инфузия на инсулин и глюкоза. Въз основа на степента на глюкозното поглъщане, изследователите класифицирали в 21 затлъстели индивиди инсулинова чувствителност и 29 с инсулинова резистентност.

Бялата мастна тъкан от чувствителните към инсулин и резистентните към инсулин затлъстели лица показват почти идентични модели на генната експресия в отговор на инсулиновата стимулация. Резултатите показват, че затлъстяването, отколкото други общи рискови фактори е вероятно основният фактор, определящ метаболитното здраве.

"Нашето изследване показва, че понятието за метаболитно здравно затлъстяването може да бъде по-сложно, отколкото се смяташе досега", казва Риден.

 

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес