Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо жените по света все по-често се отказват от брак?

16 януари 2023, 07:50 часа
Реклама

Средната възраст на жените, които встъпват в брак, непрекъснато расте: ако през 50-те години на миналия век 20-годишните булки са били нещо обичайно, сега жените мислят за създаване на семейство много по-късно.

Също така значително се увеличава и броят на хората, които са се отказали напълно от брака: през последните десет години броят на регистрираните бракове значително е намалял, докато броят на разводите остава на същото ниво. 89 процента от населението на света живее в страни с намаляващи нива на бракове и учените си задават въпроса каква е причината.

Както съобщава сайтът на Университета в Хюстън (САЩ), в хода на изследване учените са анализирали житейските истории и историите на браковете на жени по света, обхващащи няколко години или дори десетилетия. Това позволило на изследователите да сравнят получените данни с културната и социалната ситуация в страната и да установят основните причини, поради които жените оказват отношения с постоянен партньор.

Оказа се, че основните причини, поради които жените предпочитат безбрачие, са доста прости: независимост, възможност да имат множество сексуални партньори, разширени кариерни възможности и по-голяма сигурност (ежегодно хиляди жени умират от ръцете на съпрузите си в резултат на домашно насилие). Вместо да влизат в постоянна връзка с един партньор, жените задоволяват нуждите си от емоционална близост чрез близки и нежни приятелства, както и чрез общуване с роднини и близки.

В същото време авторите на изследването подчертават, че техните резултати не подкрепят и не осъждат жените, изоставили брака. Вместо това те предлагат да се замислим върху факта, че разглеждането на брака за жените като единствената правилна, „естествена“ предпоставка може да бъде погрешно. Тъй като една жена днес напълно може да си бъде самодостатъчна, нейният партньор ще трябва да ѝ предложи нещо повече от общ портфейл и възможност да отглежда деца, така че тя да се откаже от независимостта си, за да влезе в регистрирани отношения.

ОЩЕ: Рекорден брой млади японци се отказват от брака, раждаемостта с катастрофален спад

Рекорден брой млади японци се отказват от брака, раждаемостта с катастрофален спад

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес