Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път пациент получи ваксина срещу рак на белите дробове

03 септември 2024, 08:15 часа • 1121 прочитания

В седем държави започнаха изпитания на иРНК ваксината срещу рак на белите дробове BNT116. Първа стана Великобритания: 67-годишен местен жител вече получи първите шест инжекции от иновативния препарат.

67-годишният лондончанин Януш Рац, учен и изследовател на изкуствения интелект, стана първият човек в света, получил ваксината срещу рак на белите дробове BNT116, създадена от германската биотехнологична компания BioNTech. През 2020 г. същата компания, съвместно с американския фармацевтичен гигант Pfizer, разработи препарат за превенция на COVID-19.

Това са първите симптоми при рак на белите дробове

Рат научил диагнозата си през май 2024 г., след което започнал да се подлага на химио- и лъчетерапия. В края на август той получил шест инжекции през пет минути, в продължение на 30 минути. Процедурата е проведена в Лондонския университетски колеж.

„Обмислих и реших да участвам, защото се надявам, че това ще ми осигури защита от ракови клетки. Освен това смятах, че участието ми в изпитанията трябва да помогне на други хора в бъдеще и да направи този метод на терапия по-достъпен“, отбелязва Рац.

Клиничните изпитания на иРНК ваксина срещу недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC) се провеждат в 34 изследователски центъра в седем държави: освен Великобритания участват още Германия, Унгария, Полша, Испания, Турция и Съединените американски щати. Препаратът съдържа шест рибонуклеинови киселини, всяка от които кодира тумор-асоцииран антиген (TAA). Шест дози BNT116 се прилагат веднъж седмично за първия и втория цикъл (шест седмици) и веднъж на всеки три седмици от третия цикъл (54 седмици).

В изследванията на BNT116, проведени през пролетта на 2023 г., пациентите (средна възраст 65 години) като цяло не са имали сериозни нежелани реакции към препарата. След това ваксинацията е комбинирана с цемиплимаб – моноклонално антитяло за лечение на плоскоклетъчен рак на кожата, което било добавено в третия цикъл. При 12 души температурата се повишила, девет се оплакали от втрисане, а петима – от повръщане. Сериозните нежелани реакции при петима пациенти включвали пневмоторакс втора степен, треска, умора и пневмония.

„Надяваме се, че това допълнително лечение ще спре рецидива на рака, тъй като при много пациенти, които са победили рак на белите дробове, той се връща дори след операция и лъчетерапия. Изследвам рак на белите дробове от 40 години. Когато започнах през 90-те години, никой не вярваше, че химиотерапията работи. Сега знаем, че приблизително 20 до 30 процента от пациентите с рак в четвърти стадий оцеляват благодарение на имунотерапия. Искаме да подобрим показателите. Надяваме се, че тази иРНК ваксина ще помогне като допълнение към имунотерапията“, казва Сиоу Мин Лий, консултант онколог в Националния институт за изследване на здравето и грижите.

Изпитванията ще включват пациенти с различни стадии на недребноклетъчен рак на белите дробове, включително такива, които са имали рецидив. Общо – 130 души.

Лекарство на Pfizer срещу рак на белите дробове показва добри резултати

„Силата на нашия подход е, че лечението максимално е насочено към раковите клетки, други клетки няма да бъдат засегнати. По този начин се надяваме, че с течение на времето ще можем да покажем ефективност в лечението на рак на белите дробове“, добавя Сара Бенафиф, консултант онколог.

Ракът на белите дробове остава водеща причина за смърт от онкологични заболявания в света както при мъжете, така и при жените. Основният фактор, провокиращ развитието на онкопатологията, е тютюнопушенето. Според оценки на СЗО този вреден навик е свързан с 85 процента от всички случаи на рак на белите дробове. Тъй като диагнозата често се поставя в последните етапи, лекарите препоръчват на пушачите да обърнат внимание на симптомите: упорита кашлица, болка в гърдите и задух.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес