Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възстановяване на увредена ДНК донесе Нобелова награда на трима учени

07 октомври 2015, 13:44 часа • 5503 прочитания

Тази година Нобеловата награда за химия отива при трима учени - Томас Линдал от Швеция, Пол Модрих и Азиз Санкар от САЩ за тяхното общо изследване върху механизмите за клетъчното възстановяване на нарушена ДНК и запазване на генетичната информация. Това обяви днес в Стокхолм Нобеловият комитет при Каролинския медицински институт.

Според Шведската кралска академия на науките работа на учените "е осигурила фундаментално познание как работи живата клетка и как това може да бъде използвано за изобретяването на нови методи за лечение на рак“.

Вчера бяха обявени наградите в категория физика, а в понеделник за физиология или медицина, която също отиде при трима учени.

Утре се очаква да бъде обявен носителят на отличието за литература, а в петък за мир. Следващият понеделник – 12 октомври, ще станат известни носителите на наградата за икономика.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 година, пет години след смъртта на Алфред Нобел. Годишните церемонии в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, се провеждат на 10 декември, на годишнината от смъртта на Нобел.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес