В САЩ обсъждат възможността за създаване на бебета от ДНК на трима души

91277
В САЩ обсъждат възможността за създаване на бебета от ДНК на трима души
Снимка: Thinkstock

Американската служба по храните и лекарствата започна обсъждане на възможността да се стартират тестове на процедура, която създава бебета от ДНК на трима души, пише The Verge. Поддръжниците й посочват, че така ще се избегнат много болести, но други изразяват опасения, че това може да доведе до появата на т.нар. “дизайнерски бебета”.

Ранни тестове върху животни предполагат, че децата, създадени от генетичен материал на трима души - двама родители и един женски донор, биха могли да водят живот в добро здраве, избягвайки наследяването на тежки болести като слепота или дефектен орган. Единомислие има по въпроса, че е необходимо много време за тестове и наблюдения, за да се направи оценка на метода.

Качествен ли е шоколадът - можем да разберем с ДНК тест

Учени разработиха тест на базата на ДНК маркери, който разграничава качеството на какаовите зърна и може да покаже дали луксозният шоко...

Американската служба започна изслушването на аргументи на експерти в областта, както и на хора, които имат опасения за етичната страна на процедурата. Според опонентите й тя навлиза в непозната територия и може да отвори врата към създаването на деца с желани от родителите им черти. Има и мнение, че Службата по храните и лекарствата не е институцията, която може да регулира такава процедура.

Сред изслушаните говорители е бил и Шукрат Миталипов от Университета за здраве и наука на Орегон, който е направил пет здрави маймунки с помощта на техника, която замества дефектна митохондриална ДНК в яйцеклетките на бъдещата майка с гени от здрав донор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com