Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайни линии и други странни белези опасват цялото ни тяло

15 юни 2023, 07:50 часа
Реклама

Изненадващо, но се оказва, че върху кожата ни има невидими шарки, като тайни пътни карти, положени по нашето тяло. Но това не са обикновени модели. Това са сложни линии и петна, напомнящи щрихи с четка на абстрактен художник. Тези „тайни ивици“ са продукт на образуването на външния слой на кожата по време на ембрионалното развитие. Удивително, но тези ивици са невидими с невъоръжено око, дори за вашата проницателна котка, пише ScienceAlert.

В началото на ХХ век немският дерматолог Алфред Блашко изследвал кожата на повече от 150 пациенти. Той забелязал моделите на бенки, родилни белези и други кожни заболявания по телата им и открил, че те, изглежда, следват определени линии. Тези енигматични пътища, известни днес като линии на Блашко, не съответстват на други анатомични системи като кръвоносни съдове или нерви. Вместо това те рисуват арки на гърдите, създават шарки като планинска верига на гърба и образуват усукани примки през задните части.

Линиите на Блашко L. Weibel et al. / British Journal of Dermatology

Бързо един век по-късно лекарят Рудолф Хапъл разширява картата на Блашко, за да включи допълнителни характеристики като спирали на скалпа и вълнистост на шията.

Сега се смята, че линиите на Блашко проследяват пътищата, които нашите клетки предприемат, докато се разделят и растат в кожата по време на ембрионалното развитие. По-конкретно линиите на Блашко се рисуват от кератиноцитите – основната клетка в нашата повърхностна кожа – и меланоцитите – клетките дълбоко в епидермиса, отговорни за нашия кожен пигмент.

В ембрионалния стадий меланоцитите се образуват в невралния гребен, област, която с течение на времето поражда, наред с други неща, части от нервната система. По това време женските клетки започват да избират коя от двете наследени X хромозоми, по една от всеки родител – да деактивират. Този процес е произволен, което означава, че някои кожни клетки може да имат активна X хромозома от майката, а други – от бащата.

Като следствие линиите от кожни клетки, които споделят една и съща активна Х хромозома, образуват генетична мрежа, известна като мозаицизъм. Понякога ранните мутации могат да доведат до по-обширни петна.

Въпреки че при хората цветът на кожата се определя от множество фактори, не само от X хромозомата, някои условия могат да направят тези невидими линии видими, като пигментния мозаицизъм. Това може да доведе до необичайни ивици и цветни вихри по кожата, които съвпадат с линиите на Блашко.

Един рядък, но краен пример за мозаицизъм е химеризмът – рядко състояние, което възниква, когато две оплодени яйцеклетки се слеят, за да образуват един индивид, което води до шахматен модел на два различни типа кожа.

Някои експерти смятат, че линиите на Блашко могат също да повлияят на разпространението на кожни заболявания, хвърляйки светлина върху такива състояния като екзема и псориазис. По такъв начин това, което може да изглежда като необичайно природно явление, може потенциално да съдържа улики за разбиране и диагностициране на кожни заболявания.

Така че следващия път, когато се погледнете в огледалото, не забравяйте, че кожата ви е повече от това, което изглежда на пръв поглед. Невидими, незабележими, но безспорно интригуващи, тези скрити магистрали могат неусетно да оформят нашето разбиране за здравето и болестите на кожата.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес