Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Табличка срещу злото“ е намерена в древен замък

11 септември 2024, 07:50 часа • 11606 прочитания

Мистериозен артефакт, който археолози определят като „погребален талисман“, е открит в Турция при разкопки в замъка Силифке.  Изследователите предполагат, че тази табличка е предназначена да „предпазва от злото“.

"Мега крепост", открита в Уелс, намеква за напрежение между римляните и келтите

Замъкът Силифке се издига на 185-метров хълм в едноименния град в провинция Мерсин в Южна Турция. Смята се, че мистериозната погребална табличка датира от византийския период. Предварителният преглед на артефакта показа, че той бил изработен, за да защити някаква сграда или гробница „от зло и врагове“, пише Аrkeonews.

„Доколкото разбираме от надписите, това е магическа табличка-талисман, която е била изработена, за да защити сграда или гробница от всяко зло и врагове“, казва ръководителят на разкопките проф. Али Боран. „Но все още не сме открили погребално съоръжение вътре в замъка. Табличката показва факта, че по времето на нейното създаване тук е имало погребална структура.“

По думите на учения плочката е открита западно от разположената наблизо джамия. Тя не се отличава с големи размери. Но съдържанието и стилът на надписа на нея представляват голям интерес за изследователите.

Археолози откриха гроба на магьосника Мерлин

„Такива предмети са били използвани в древни времена за защита от зло“, добавя Боран, „Откриването на тази табличка в замъка Силифке е важно историческо откритие, което подчертава ролята на замъка отвъд неговите архитектурни и градски характеристики, разкривайки по-дълбок слой културно-исторически контекст.“

Замъкът Сифлике вероятно е бил център на византийски град и команден пункт на византийската армия. Смята се, че е построен през седми век сл.Хр. като защита срещу арабските набези. Въпреки това руините, в които е открита плочката, са останки от структура, построена пет века по-късно.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес