Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Писмо на Айнщайн с предупреждение към Рузвелт се продаде за милиони долари (ВИДЕО)

11 септември 2024, 10:06 часа • 1148 прочитания

Писмо на Алберт Айнщайн за ядрената програма на нацистка Германия беше продадено на търг за почти 4 милиона долара. Писмото е адресирано до 32-ия президент на САЩ Франклин Рузвелт и достигна сумата от 3,992 млн. долара.

В него един от основателите на съвременната теоретична физика предупреждава, че нацистка Германия може да създаде ядрена бомба. Стойността на документа се оценяваше на 4-6 млн. долара. Търгът беше организиран от аукционна къща Christie's.

Още: Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Подробности за важното писмо

Писмото е написано на пишеща машина в два екземпляра и е с дата 2 август 1939 г. Текстът е продиктуван от Алберт Айнщайн на немски език, а след това е преведен на английски от неговия ученик унгарския физик Лео Силард. Именно Силард, заедно с колегите си Юджийн Уигнър и Едуард Телър, помолил Айнщайн да предупреди президента на САЩ за възможна ядрена заплаха от страна на нацистка Германия. След това писмо САЩ стартира проекта "Манхатън", воден от Робърт Опенхаймер.

Първата версия, която е изпратена на американския президент, от 1945 г. се намира в президентската библиотека и музей на Рузвелт в Ню Йорк. Вторият, по-кратък, с подписа на Айнщайн, е бил в частната колекция на съоснователя на Microsoft Пол Алън. Christie's обяви решението да продаде лота на търг през юни 2024 г., припомня БГНЕС.

Още: Огненият ад в Хирошима и Нагасаки: защо точно те са мишените

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес