Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха новороден микроконтинент

15 юли 2024, 13:52 часа • 11423 прочитания

Между Канада и Гренландия в протока Дейвис бавно расте нов микроконтинент. Формирането му е започнало едва преди 118 млн. години и той все още не се е отделил напълно от другите фрагменти на земната кора.

Една от границите на континенталните плочи минава между Канада и Гренландия, тя е образувала протока Дейвис, който свързва Бафиново море на Северния ледовит океан на север с море Лабрадор на Атлантическия океан на юг.

Необикновено явление

Още: Коя държава заема територията на цял континент?

На това място е започнало необикновено явление - фрагментът от континенталната кора в океана е по-дебел от обикновено. Това е ненапълно отделил се, намиращ се под водата микроконтинент край западните брегове на Гренландия, "протоконтинент на протока Дейвис", смятат авторите на изследването, публикувано в Gondwana Research.

Снимка: iStock

Разширяването на морското дъно в море Лабрадор и Бафиново море  е започнало преди около 61 млн. години. Периодът между 49-58 млн. години назад в миналото е станал ключов за формирането на този протомикроконтинент. Преди около 33 млн. години разширяването на океана е спряло заради сблъсъка на Гренландия с остров Елсмир в Канада.

Още: Находка: Учени са открили изгубения континент Арголанд

Характеристики

Дебелината на протоконтинента е между 19-24 км и е заобиколен от две тесни ивици (15-17 км) континентална кора, отделящи го от Гренландия и Бафинова земя.

Нов океан се формира и разделя Африка на две

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес