Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Място на клане на 2,9 млн. години повдига въпроса кой е направил тези оръдия

11 февруари 2023, 09:09 часа • 12607 прочитания

Стотици инструменти на възраст около 2,9 милиона години са намерени до останките на парантропи и хипопотами – но последните, изглежда, са били клани и разфасовани с тези инструменти. Това е много интригуващо, тъй като днес хипопотамите са един от най-опасните видове за хората в Африка и света.

Традиционната картина на еволюцията на човешките предци е приблизително такава. Преди около 4,2 милиона години възникват австралопитеците – изправени, с не много масивни скелети и вероятно хранещи се със смесена растително-месна диета. Те имали масивни роднини – парантропи (известни също като „масивни австралопитеци“). Съдейки по изотопите в техните наистина големи зъби, те са се хранели главно с растения от саваната. Въз основа на това се предполагаше, че те са били далеч от инструментална дейност и като цяло били по-малко напреднал вид.

До XXI век много изследователи смятаха, че австралопитеците не са правили каменни инструменти. Homo habilis, първият представител на рода Homo, живял преди около два милиона години, често е наричан първият производител на такива. С него се свързвали оръдията на труда на олдувайската култура – ​​масивни и не особено изящно изработени, но вече с утвърдени форми, позволяващи да се говори за устойчива археологическа култура.

Както се оказа през последните десетилетия, понякога дивите маймуни също може да използват камъни като инструменти, а някои дори са в състояние да придадат значителни модификации на тяхната форма. Това поведение обаче не може да се нарече устойчиво, както и формите, получени при тези импровизирани инструменти. В резултат тандемът „археологическа култура – род Homo“ се счита от мнозина за сериозна стъпка към разграничаването на човешките предци от другите животински видове.

Тази картина започва да се пропуква, след като са открити оръдия с ориентировъчна датировка от 2,6 милиона години. Няма безспорни находки на Homo habilis от такава древност. Оказва се, че оръдията на олдувайската култура може да са изработени и от австралопитека. Освен това изследователите открили (на едно място, тоест като продукт на системна дейност) редица оръдия със следи от модификация и древност от 3,3 милиона години.

Нова статия, публикувана в списание Science, допълнително усложнява картината. Първо, възрастта на анализираните от авторите триста каменни оръдия е от 2,6 до 3,0 милиона години. Най-вероятно поне част от тях са на поне 2,9 милиона години. В същото време те явно са олдувайски – имат всички основни форми на тази култура.

Следи от каменни оръдия на олдувайската култура по костите на хипопотами Thomas Plummer et al. / Science, 2023

В района обаче няма следи от кости на Homo. Има два зъба на парантропи и следи от кости на хипопотами – с нещо като следи от разфасоването им на месо с каменни оръдия. Наблизо има останки от големи бикове, но върху тях няма категорични следи от разфасоване. Оказва се, че изобретателите от олдувайската култура може да са били парантропите. Но как да съчетаем това с наличието на близки останки от големи заклани животни?

Авторите на изследването смятат, че въпреки „тревопасните“ особености на зъбния апарат на парантропите, в случай на използване на каменни инструменти за рязане на животинско месо те може да се хранели и с такова. В същото време не е толкова лесно да се изключат други версии. Например, че останките от парантропи са попаднали тук по същия начин както костите на хипопотамите – след тяхната смърт, с цел да бъдат изядени от тези, които са създали тези най-стари известни оръдия от олдувайски тип.

Сериозно впечатление прави наличието на кости от хипопотами. В природата тези големи животни се срещат главно в групи. Поради голямата си сила и сложен характер те често успешно атакуват хора и дори в наше време ги убиват много по-често от лъвовете. Прибирането на тялото на хипопотам след естествената му смърт е трудно поради груповия им начин на живот. Хипопотамът може да бъде убит на лов и без огнестрелно оръжие, но това е изключителен резултат, който говори за сериозни ловни умения за всеки хищен вид. Ако предците на хората преди 2,9 милиона години наистина са умеели нещо подобно, то антрополозите са пропуснали нещо в анализа на този период.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Неандерталците живели на големи групи - десет пъти по-големи, отколкото се смяташе

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес