Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Мега крепост“, открита в Уелс, загатва за напрежение между римляните и келтите

06 септември 2024, 08:00 часа • 3544 прочитания

Останките от възможна римска „мега“ крепост, която би могла да приюти стотици войници, са открити под земеделска земя в Уелс. Новото откритие може да предложи доказателство, че този регион е бил по-укрепен, отколкото се смяташе досега.

Марк Мерони – местен археолог и главен редактор на онлайн списанието за археология и история Antiqvvs, открил останките от крепостта в Пембрукшър, Югозападен Уелс.

В древен замък на царете на Урарту е открита зала за жертвоприношения

„Проследявах нещо, което смятах за римски път от години“, казва Мерони пред Live Science. „Карал съм по този път много пъти и винаги съм се чудел защо свършва. Можеш да погледнеш нещо 500 пъти и да не видиш нищо. Но тогава дойде момент на еврика.“

За да разреши мистерията, той и собственикът на местна ферма изразили съмнение, че обраслите полета крият останки от римски структури. Фермерът обяснил, че се бори да отгледа нещо в почвата, тъй като тя е „пълна с шисти и камъни“.

Изследването на обекта предполага, че възможната крепост е с размери приблизително 185 на 155 метра и вероятно е включвала множество сгради. Може да датира някъде между първи и трети век, казва Мерони, и е стратегически разположена на склон, което би позволило на войниците да наблюдават речната долина отдолу.

Оформлението на обекта има „отличителните белези на класическа римска крепост“ и е оформено като „карта за игра“ със заоблени ъгли, заобиколено от насипи и канавки“.

„Някога е имало редици от сгради, които вероятно са включвали къща на командира, административен блок, казармен блок, зърнохранилище и гарнизон, който би приютил 500 мъже“, казва Мерони.

Мерони открил и камък, който идентифицира като римска керемида. От долната страна на артефакта той видял изсечена линия, където би трябвало да е „набраздено, за да пасне“, заедно с други плочки.

В допълнение към крепостта и парчето, той открил, по думите му, още една миниатюрна крепост.

„Малка крепост близо до пътя също изглежда е римска“, каза Мерони. „Районът е много обрасъл, но крепостта е прекрасно запазена и е свързана с по-голямата крепост чрез граница, вероятно акведукт.“

По думите на Мерони крепостта е изненадваща, като се има предвид, че тази област някога е била дом на местно население, известно като келтски демети. Дълго време се смяташе, че племето и римляните са били „в мирни отношения“, но това ново откритие преобръща това вярване, съобщава The Guardian.

„Те се смятали за проримски настроени, но сега не мисля, че това изобщо е вярно“, каза Мерони. Той е на мнение, че римляните са „удряли тази област с железен юмрук“.

Това не е първият път, когато Мерони открива римски структури в Уелс. През 2002 и 2016 г. той открил римски вили в различни части на страната, а през 2022 г. идентифицирал друг римски път.

Археолози откриха гроба на магьосника Мерлин

Кен Дарк, археолог и историк от Кралския колеж в Лондон, който не е участвал в проекта, казва, че откриването на крепост в тази част на Уелс е важно за цялостното познание за римляните. Той обаче смята, че са необходими повече изследвания, за да се знае със сигурност дали структурата е свързана с римляните.

„Въпреки че в момента доказателствата са доста оскъдни, откриването на голяма римска крепост в Югозападен Уелс би било важно допълнение към познанията ни за Римска Британия“, казва Дарк пред Live Science. „Това предположение определено се нуждае от последващо геофизично проучване.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес