Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски учен, представил генно модифицирани бебета, с нова противоречива идея

03 юли 2023, 13:44 часа • 4549 прочитания

Китайският учен Хе Джианкуи, който предизвика глобално възмущение през 2018 г., когато разкри, че е създал първите "генно модифицирани деца", представи ново предложение за модифициране на човешки ембриони, което според него може да помогне на "застаряващото население".

През 2019 г. Хе беше осъден на три години затвор в Китай за "незаконни медицински практики". Появи се отново миналата година и изненада световната научна общност, когато обяви в социалните мрежи, че открива изследователска лаборатория в Пекин.

Оттогава насам актуализациите за изследванията му, публикувани в неговия акаунт в Twitter, са съсредоточени върху предложените планове за разработване на генна терапия за редки заболявания.

Миналата седмица той отново предизвика полемика, като публикува ново предложение за изследване, което според експерти напомня на предишната му работа, а тя бе осъдена като неетична и опасна, с потенциал да повлияе на човешката ДНК през поколенията.

В кратък документ от една страница Хе Джианкуи предлага изследване, което да включва генно редактиране на ембриони на мишки и след това на оплодени човешки яйцеклетки или зиготи, за да се провери дали дадена мутация "осигурява защита срещу болестта на Алцхаймер".

"Застаряването на населението е от голямо значение както като социално-икономически проблем, така и като тежест за медицинската система... Понастоящем няма ефективно лекарство за болестта на Алцхаймер", пише той в очевиден намек за нарастващото демографско бреме на Китай поради увеличаващия се дял на възрастните хора.

За разлика от научния експеримент, заради който той попадна в затвора, това потенциално проучване е свързано с анормална оплодена яйцеклетка, която обикновено се смята за неподходяща за имплантиране в жена.

Няма да се имплантира човешки ембрион за забременяване и преди експеримента се изисква "правителствено разрешение и етично одобрение", се казва в предложението.

Не е ясно дали Хе ще получи одобрение за подобна работа в Китай, дори ако представеното от него предложение бъде счетено за основателно - а външни експерти твърдят, че настоящото предложение не е научно обосновано, пише CNN.

Властите в Китай предприеха множество стъпки за затягане на правилата и етичните стандарти, засягащи редактирането на човешки гени, след разкритията за предишните изследвания на Хе. Те също така забраниха на учения да се занимава с работа, свързана с услуги по асистирана репродукция, и поставиха ограничения върху работата му с човешки генетични ресурси, според държавните медии.

ОЩЕ: Китай обяви раждането на първите генетично модифицирани бебета (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес