Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изтриха” Израел от атлас за студенти

03 януари 2015, 11:04 часа • 47928 прочитания

Издателството HarperCollins беше принудено да изтегли от пазара атлас за студенти в Близкия изток, след в него беше изпусната Израел.

Компанията публикува изявление заради помагалото, издаденол от неговия филиал Collins Bartholomew. Той подготвил атласа за училищата, в които се говори английски език в Близкия изток, но предпочел да изпусне Израел от него въз основа на "местни предпочитания".

В спорното учебно помагало Йордания и Сирия се разпростират до Средиземно море. Въпреки това позицията на Западния бряг е запазена.

От Collins Bartholomew обясниха в тази връзка, че включването на Израел би било „неприемливо” за техните клиенти в Персийския залив. Същевременно Harper & Collins се извини за пропускането на Израел и обясни, че продуктът ще бъде изтеглен от всички места, на които се разпространява, пише The Telegraph.

Преди да бъде изтеглен, атласът успя да предизвика доста негативни реакции. В сайта за онлайн търговия Amazon помагалото има 39 рецензии. Всяка от тях е придружена с оценка от 1 звезда. Някои го определят случилото се като международен срам, а други твърдят, че не признаването на дадена територия през 2014 г. е срам, пише washingtonpost.com.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес