Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

История за низвергнатия български физик Стефан Маринов се оказа измама (СНИМКА)

14 ноември 2023, 09:56 часа • 10070 прочитания

Любопитна история за българския физик Стефан Маринов, в която се говори за гениалност, но и за лишаване от световна слава, се оказа напълно невярна. За това сигнализира авторът на блога "Наука и критично мислене".

В публикация във Facebook страницата на блога се говори за това, че статия, публикувана в бизнес сайта на bTV, се основава на напълно погрешна информация. Накратко публикуваната история: Стефан Маринов създава "тестатика" - машина, която може да генерира 30 киловата електричество от нищото. Неясно защо обаче изобретението му е "скрито", а самият той умира мистериозно. "БТВ твърдят, че той е измислил генератор за производство на неизчерпаема енергия от нищото - perpetuum mobile. Сайтът твърди, че Стефан е създал машината "Тестатика", която можела на генерира 30 киловата електричество от нищото. Проблемът е, че тази машина всъщност е на швейцарския религиозен култ Methernitha, чиито лидер през 1976 година е бил осъден за сексуално насилие върху деца...", пише "Наука и критично мислене" и добавя: "Самият култ са правили контролирани демонстрации на машината си пред публика, но никога не са я патентовали или превърнали в масово използвана технология. Причината е, че е просто една измама..."

bTV и bTV Бизнес Новините продължават да копаят нови дъна... Очакването към бизнес поделението на новинарския им екип е...

Posted by Наука и критично мислене on Monday, November 13, 2023

Още: Глупав мит за хляба набира скорост: Дрождите причиняват рак и ни убиват

Какво е "тестатика"

Авторът на популярния научен блог обяснява какво е това изобретение и защо всъщност е една наивна измама. "Физиците описват Тестатика като полифазна резонансна верига и наподобява електростатичен мотор. В основи машината се състои от метални плочи, залепени върху въртящи се плексигласови дискове. При самото въртене се генерира енергия. Това, което религиозният култ не е споделял е, че всъщност тази машина не е perpetuum mobile, защото има нужда от кинетична енергия, за да се генерира електричество. Или с други думи, някой трябва да върти колелетата постоянно. Ако някой притежаваше подобна технология, кой не би искал да стане милиардер от неограничено количество зелена и евтина енергия?"

Още: Разбиха мита за забавения метаболизъм след 30-годишна възраст

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес