Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биолози откриха ядящи пластмаса универсални бактерии

17 декември 2021, 09:30 часа • 7374 прочитания

Биолози от Техническия университет Чалмърс (Швеция) са открили бактерии, които могат да разлагат пластмасата на сушата и под водата, пише Microbial Ecology.

По думите на изследователите бактериите са способни да еволюират и са почти универсални. Те се развъждат при определен вид боклук и могат да преработват най-различни варианти на пластмаса. Учените са забелязали също, че бактериите реагират и на степента на замърсяване с пластмаси.

Изследователите изучили поведението и особеностите на около 200 милиона различни бактерии. 300 000 микроорганизми се оказали способни да разлагат девет вида пластмаса. Както отбелязват експертите, някои от тях се тестват в лаборатория, където се оценява механизмът и скоростта на разлагането на пластмасата от тях.

В плановете на биолозите е да създадат микробни общности под определен вид полимери.

По-рано учени откриха, че пластмасата е създала нова екосистема в океана. Тя е станала дом за цяла редица организми – от морски животни до бактерии, които се хранят с нея.

Повечето от пластмасата в океана са бутилки от полиетилентерефталат (PET). Милиони от тези продукти се пускат във водата всяка минута. През юни изследователят Робин Райт от катедрата по фармакология в университета Далхаузи в Канада откри две бактерии в океанската вода, които могат да унищожат PET – тоест „да ядат пластмаса“.

Организмите са известни като Thioclava sp. BHET1 и Bacillus sp. BHET2 и проникват в пластмасата, поради което във водата материалът привлича въглерод, желязо, азот и фосфор. Тези вещества на свой ред привличат микробите. Изследователите твърдят, че тези бактерии ще станат ключово оръдие на човечеството за борба с пластмасата.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес