Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безсмъртие: Путин нареди да му измислят лекарство против старост

03 септември 2024, 08:00 часа • 4347 прочитания

В началото на лятото на 2024 година (юни) Департаментът за наука и иновативно развитие на руското здравно министерство е поискал от всички руски изследователски институти да представят не само разработки на препарати за борба със старостта, но и програми за превенция срещу старостта. Със съответното писмо вече разполага руското опозиционно издание "Медуза", което е с етикет "чуждестранна организация" в Русия, а главният му редактор Галина Тимченко миналата седмица официално беше обявена за "чуждестранен агент" от Кремъл.

С писмото се иска следното – да бъдат представени идеи и предложения за:

  • разработване на медицински продукти, насочени към намаляване на тежестта на стареенето на клетките (саркопения, сенилна астения, остеопороза и др.), с оценка на биологичната възраст чрез различни методи;
  • разработване на нови невротехнологии и свързани медицински продукти, включително превенция и развитие на когнитивни и сензорни разстройства;
  • разработване на методи за корекция на имунната система въз основа на идентифицираните ѝ критични показатели при стареене;
  • разработване на нови медицински технологии (включително медицински изделия), базирани на технология за биопринтиране.

"Беше изискано спешно да изпратим всички наши разработки – с писмото се искаше това да стане, образно казано, още вчера. Честно казано, за първи път в живота си се сблъсквам с това - обикновено всеки национален проект или федерална целева програма се предшества от поредица от срещи с участието на различни специалисти, някаква публична дискусия", каза лекар в един от националните медицински изследователски центрове (NMRC).

Още: Обещаващи резултати: В САЩ учени тестват на кучета лекарство против старост

"Най-големият шеф (разбирай руският диктатор Владимир Путин) постави задачата и служителите се втурнаха да я изпълняват по всякакъв възможен начин", твърди един от източниците на "Медуза".

Капризите на застаряващото Политбюро: Путин иска невъзможното

СНИМКА: Kremlin.ru

Всъщност материалът на изданието започва именно с припомняне как в началото на 2024 година 71-годишният руски диктатор Владимир Путин (става на 72 години на 7 октомври), срещу когото има заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага заради систематично отвличане на украински деца, обяви, че на Русия ѝ е нужен нов национален проект – с цел "опазване на здравето" на гражданите и спасяване на 175 000 живота до 2030 година. По данни на украинския генщаб дотук във войната в Украйна са загинали и тежко ранени над 618 000 руснаци. Средната продължителност на живота на руснаците е 58,8 години за мъжете и 72,4 години за жените в периода 2005 – 2010 година – данните са на ООН, а през 2023 година руснаците вече живеят средно 73,4 години, но Путин иска до 2036 година това число да стане 81 години. През 2022 година средната продължителност на живота в ЕС е 80,6 години.

Руската академия на науките дава следните данни - от януари 2019 г. до януари 2024 г., населението на Русия е намаляло с 1,7 млн. души до 146 млн. В това число влизат 2 млн. души от незаконно анексирания през 2014 година Крим (макар че Москва предприе множество инициативи за разселване на руснаци в окупираните украински територии). В този период е и "най-смъртоносната" година от края на Втората световна война - 2021 година, в която в Русия починаха 1 млн. души. Прогнозата на академията е, че населението на Русия ще продължи да намалява и ще достигне 139 млн. души през 2046 година, в които са включени и 1,8 млн. граждани на Крим. След това, до 2050 година руснаците ще намалеят с още 3 млн. души – но това са числа, които не включват продължаващите ефекти от войната с Украйна.

При обявяването на "инициативата" от Путин, източник на "Медуза" в една от болниците в Москва иронично го нарича "капризите на застаряващото Политбюро". Той добавя, че "всички хора, дори политиците, остаряват" и пита дали си е струвала цената, която Русия плаща с подпалената от Путин война в Украйна. "Освен старите пънове от Политбюро няма кого друг да реставрираме – и точно сега, по време на война, трябва да зарежем всичко друго, за да постигнем това", добавя друг руски учен пред "Медуза".

Още: Да обърнеш болестта. Какво се случи с нулевия пациент с ваксина срещу старост

КОЙ и какво?

Кой подхранва мечтите за вечен живот на Путин – физикът Миша Ковалчук, който отдавна бълнува за вечен живот и руския геном. Ковалчук е близък приятел на руския диктатор и вече ръководи федералната програма за вътрешни разработки в областта на генетиката - в нея участва най-голямата дъщеря на Путин, ендокринологът Мария Воронцова. Точно Ковалчук е човекът, който публично говори как Запада създава биологично оръжие, насочено срещу руския геном – нещо, което звучи крайно невъзможно.

"Обсесивната идея" за дълъг и пълноценен живот, за която Ковалчук многократно говори, до голяма степен се свързва с академик Константин Скрябин, с който Ковалчук е работил в Института Курчатов. Скрябин беше този, който секвенира "руския геном" - и също така ентусиазирано коментира темата за "вечния живот" пред медиите. "Ние, учените, обичаме да обсъждаме проблема с човешкото безсмъртие", каза той в интервю за Радио Свобода. Практически основания за тези разговори все още няма. Според експерти, интервюирани от авторите на този текст, писмото, изпратено от руското здравно министерство до научните институти, е съставено на принципа "дайте поне нещо".

Досега въпросното "нещо" е техниката на 3D биопринтиране – с човешки клетки да се създават органи. В Русия тази сфера е поле на действие за лабораторията 3D Bioprinting Solutions, създадена през 2013 г. от собственика на най-голямата компания за клинична диагностика Invitro Александър Островски. След началото на войната в Украйна той продаде по-голямата част от бизнеса си и се премести в Европа, а лабораторията му сега си сътрудничи с водещия университет на "Росатом" и разработва иновативни методи за лечение на ранени военни: Българска компания разработва 3D технология за решаване на проблема с женското безплодие (ВИДЕО)

3D биопринтирането първо се появява в САЩ – но и досега е далеч от производството на готови жизнеспособни органи. Дотук най-големият успех е да бъде създаден имплант и след това организмът да го възприеме чрез процес на регенерация. Живите клетки, които се ползват за целта, само помагат да се ускори регенерацията – типичен пример е "отпечатването" на човешка кожа, испански научен екип представи проект през 2016 година. А по данни на "Комерсант" в Русия към 2023 година има само 50 "биопринтера" и 6 от тях не са руски.

Още: До няколко години може да има лекарство против старост

Най-голямата руска надежда – прогонена от Путин

СНИМКА: Thinkstock

Само преди 6 години руският Forbes нарече стартъпа Gero, създаден от руския физик Пьотр Федичев, една от най-обещаващите компании що се отнася до борбата със старостта. "Международният екип на Gero, състоящ се от 16 души в московския офис и изследователи в 8 водещи изследователски центъра в чужбина, се опитва да разбере как да повлияе на протеините, циркулиращи в кръвта, за да се бори със стареенето", пише списанието през 2018 година.

Всъщност още тогава екипът на Gero системно прекъсва всякакви връзки с Русия. "Разработването на лекарства изисква много капитал и нормален достъп до него (на международно ниво). След 2014 г. (анексирането на Крим по заповед на Путин) по очевидни причини този достъп стана по-лош за руските участници, така че през 2018 г. станахме международна компания. От наша страна това беше естествена и логична стъпка, тъй като за мнозина беше ясно, че в бъдеще ситуацията само ще се влошава", обяснява източник, близък до ръководството на Gero.

Сега екипът на Gero е базиран в Сърбия, а самият стартъп наскоро събра 6 милиона долара от чуждестранни инвеститори за търсене на методи за лечение на заболявания, свързани с възрастта (по-голямата част от парите бяха дадени от Melnichek Investments, компания за рисков капитал, ръководена от родения в Беларус Юрий Мелничек).

Преди началото на войната Русия имаше всички шансове да постигне сериозни резултати в областта на борбата със стареенето, а сред най-цитираните изследователи в тази област бяха много учени, работили в Руската федерация, казва събеседник на Forbes, близък до ръководството на Gero. Сега, обяснява той, ситуацията за създаване на революционни биотехнологични техники в Русия е лоша: "Както ни учеха, не можете да имате ефективна екосистема в неефективна среда".

Или казано по-просто – войната съкращава живота, а Путин пое по този път.

Още: Лекарство срещу старост създадоха в Сибир

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес