Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози установиха предназначението на древни мегалити в Йордания

09 ноември 2021, 06:45 часа • 13208 прочитания

Фрагменти от керамични съдове, кремъчни инструменти и костни останки са открити в Йордания от археолози от Ягелонския университет под мегалити, датиращи от около 5000 години. Може би тези древни съоръжения са били не само места за погребение на членовете на общността, но и са обозначавали ритуални пространства, смятат изследователите.

Изследването е извършено от археолози на Ягелонския университет, които работят от няколко години в Южна Йордания. Целта на проучванията им е било така нареченото Долменско поле, намиращо се близо до село Шаубак. Долмените са конструкции, състоящи се от камъни, поставени вертикално в земята, и голям скален блок върху тях. Конструкциите от този тип се наричат още мегалити (от гр.: megas - голям, lithos - камък). Хората са ги изграждали в различни части на света между неолита и бронзовата епоха, срещат се включително в България.

Създателите на конструкциите, датирани на около 5000 години, вероятно са били номади, движещи се из Арабския полуостров. Може би от време на време те са се връщали при тях.

„В един от долмените открихме погребение и няколко предмета, вероятно положени заедно с починалия. Надяваме се, че лабораторните изследвания ще ни позволят да определим точно кога е погребан той, а планираните от нас генетични тестове ще ни позволят за да отговорим на много въпроси относно пола и здравословното състояние или произхода на човека, погребан тук. Може би благодарение на това ще разрешим мистерията на йорданските мегалити“, казва д-р Пьотър Колодзиейчик, ръководител на изследването.

В гробниците изследователите са открили и фрагменти от керамични съдове и кремъчни инструменти, както и в няколко костни останки, вероятно от погребения, поставени под каменни колоси.

Изследователите били изненадани да открият няколко незавършени долмена. Според археолозите те са били изоставени на различни етапи от изграждането, което позволява доста точна реконструкция на процеса на тяхното формиране.

„Благодарение на прости инструменти, вероятно направени от дърво, и не твърде сложни техники за откъртване на скали и тяхното повдигане и вклиняване с по-малки камъни е било възможно да се работи в малка група, за да се създадат тези невероятни структури относително бързо. Сега трябва да изчислим теглото им точно, за да определим точно колко хора е трябвало да бъдат в такъв екип от строители", допълва д-р Колодзиейчик. Според него най-големите каменни блокове тежат няколко десетки тона.

Според изследователите не може да се изключи, че изследваните долмени са били не само място за погребение на членове на общността, но са маркирали ритуално пространство. Свидетелство за това са стените, които ограждат площта на Долменското поле, и мистериозен басейн с кладенец, дълбок няколко метра.

Краковските археолози продължават работата си, като до края на ноември планират да направят предварителни анализи на още два обекта в района на Южна Йордания. Те също така се надяват, че благодарение на информацията, събрана от местното население, ще открият още неизвестни мегалитни структури.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес