Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върнатият управител на НЗОК: Трябва да бъда вписан в Агенцията по вписванията

07 октомври 2024, 12:04 часа • 215 прочитания

Възстановеният с решение на Конституционния съд управител на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов трябва да бъде вписан в Агенцията по вписванията, за да може отново да изпълнява правомощията си. Това обяви той пред журналисти днес (7 октомври).

Припомняме, че Конституционният съд реши, че освобождаването му от поста управител на НЗОК, направено от Народното събрание през април, е противоконституционно

"Радвам се, че справедливостта е възстановена. Тук съм, за да изпълня решението на съда и да спазя закона," сподели Михайлов. Той също така информира, че ще проведе срещи с подуправителя на НЗОК и директорите на дирекции, за да се запознае с актуалната ситуация в негово отсъствие. На въпрос дали е забелязал нередности, Михайлов отговори отрицателно, като уточни, че е следил процесите и ще разгледа стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет, за да разбере защо все още няма решение за подписване на договора му. Още: "Безпрецедентно блокиране на здравната каса": Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Когато бе попитан защо е оттеглил оставката си, която по-рано беше депозирана в парламента, Михайлов обясни, че тя и тази на подуправителя на НЗОК са били подадени с цел да се стартира процедура за избор на нов управител и подуправител. "Тази процедура обаче не се осъществи, затова реших да оттегля оставката си. Освен това, разбрах, че подуправителят също е оттеглил своята предишния ден, което допълнително ме мотивира," поясни той. 

Михайлов завърши, като подчерта, че няма притеснения относно предстоящата бюджетна процедура и предстоящите преговори с лекарския съюз за анекса към Националния рамков договор 2023-2025 г.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес