Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестна акция срещу строежа на новата детска болница

15 май 2020, 18:23 часа • 1871 прочитания

На 17 май, неделя, от 17 до 19 часа ще се проведе протестна акция "ЗА истинска детска болница, не гробница!" 

"Нашата извънредна протестна акция е в отговор на извънредната ситуация, създадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В условията на извънредно положение, зад гърба на обществото, той подписа договор за 95 млн. лева за стар негоден строеж, към който трябва да се нагоди бъдещата детска болница.", пишат организаторите в свое писмо до медиите.

"В неделя инициатори и съмишленици на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ отново ще заявим, че довършването на 40-годишния скелет е недопустима злоупотреба с детското здраве и детското здравеопазване. Протестът остана едно от последните оръжия на гражданското общество. Получихме обаче предупреждение, че в заповедта, издадена на 14 май за регулация на „извънредната епидемична обстановка“, се забранява провеждането на всякакви организирани мероприятия. Това значи, че заповедта на здравния министър отнема правото ни на протест срещу същия този министър. Възможно е действията ни да бъдат наказани с предупредителен протокол или глоба. Това е рискът на ясната гражданска позиция. Решение на всеки гражданин е дали да поеме този риск, за да защити своя и обществения интерес.", предупреждават от организацията.

"Ние обаче смятаме, че имаме конституционно гарантираното право да протестираме срещу едно безобразие спрямо децата и срещу един самозабравил се министър. Ще направим това на 17 май между 17.00 и 19.00 пред Министерски съвет. Вместо на протест, каним своите съграждани и съмишленици на извънредна протестна акция, при съблюдаване на всички противоепидемични изисквания: физическа дистанция, лична хигиена и носене на предпазни маски. Подкрепете Националната гражданска инициатива с подпис. Донесете ни подписи, ако сте ги събрали. Доведете и приятели. Ще бъдем там, за да кажем, че искаме истинска детска болница, не гробница – през 1.5 метра един от друг. Важното е да се чуваме високо и ясно.", се казва още в писмото.

Организаторите призовават министър Кирил Ананиев да излезе пред Министерство на здравеопазването и да събере 1 милион подписа в своя подкрепа, както обеща неотдавна. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес