Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха директора на "Пирогов" заради отказа да отговаря за заплахите срещу фондация "Даная"

18 юни 2024, 11:42 часа • 33604 прочитания

Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров е осъден на последна инстанция за отказа му да предостави информация за скандалното заседание на медицинския съвет на болницата, в което се чуха директни заплахи срещу членове на фондация "Даная". Това съобщи във Facebook профила си Кремена Кунева от фондацията.

Става въпрос за репликата "Трябва да усетят болката тези хора", произнесена по време на заседание на медицинския съвет на 1 февруари, на което бе решено болницата да се възползва от безвъзмездните услуги на кантората на адвокат Димитър Марковски по казуса с Даная - починалото 14-годишно дете. Кратък запис от заседанието на Медицинския съвет беше излъчен в разследването на Валя Ахчиева по случая със смъртта на момичето.

Според Кремена Кунева и майката на Даная - Ани Стоянова репликата е произнесена от бившия директор на болницата проф. Асен Балтов. Прокуратурата обаче наскоро отказа да образува досъдебно производство с мотива, че Балтов е отрекъл да е казвал такова нещо, а в писмения протокол от заседанието точно текстът с изречената заплаха липсва. Още: "Не я усещам, аз съм болката": Ани Стоянова за заплахите срещу членове на фондация "Даная" (ВИДЕО) 

Решението

"Осъдихме директора на Пирогов на последна инстанция за отказа му да предостави информация за скандалното заседание на Медицинския съвет, в което освен диретни заплахи, наказателни адвокати и прочее, едни хора ясно заявиха, че чакат "ротацията", за да се задържат на местата си. 23 въпроса следва да получат официални отговори и документи в рамките на 14 дни, считано от вчера", написа Кунева днес (18 юни).

 

По думите ѝ болницата е осъдена на символичната сума от 10 лева, като съдът е присъдил 1000 лв. адвокатски хонорар на адв. Методи Лалов, който представлява фондацията. Още: Решено: Валентин Димитров остава начело на "Пирогов"

"1010 лв. ще бъдат дарени за лечение на едно от децата, на които помагаме да получи адекватно лечение извън България, поради невъзможността на здравната ни система тук", пише още тя.

Въпросите

Сред въпросите, които очакват отговор, са по чия инициатива е свикано скандалното заседание на медицинския съвет и в коя зала е проведено то, ключов въпрос, за да се разбере колко хора са присъствали на него.

От фондация "Даная" питат още съставен ли е протокол, ако да - от кого, кога и от кого е подписан. Към отговора следва да бъде приложен самият протокол. 

"Отразени ли са в протокола изказванията на всички изказали се по време на проведеното на 01.02.2024 г. съвместно заседание? Ако не са отразени всички изказвания - каква е причината за това?", питат още от там. Още: Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

От фондацията задават и въпроса обсъждан ли е на заседанието случаят "Даная" и в какъв контекст, какви изводи са направени.

"Изразявани ли са лични квалификации и закани към майката на Даная Ани Стоянова и/или кьм Кремена Кунева, ако да - от кого (две имена и длъжност в болницата)? Протоколирани ли са тези изказвания в протокола от заседанието и ако не - защо?", питат директно представителите на организацията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес