Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъртвото вълнение е основна предпоставка за инциденти в морето

01 юли 2014, 14:00 часа
Реклама

Мъртвото вълнение е основна предпоставка за инциденти в морето, каза в интервю за Радио "Фокус" Бургас Николай Иванов, началник на службата по водно спасяване в града.

Той обясни, че от всички инциденти, които се случват по плажовете, повечето са при мъртво вълнение. Според него то се появява винаги когато задуха силен вятър и се появяват големи вълни. Друга предпоставка е плажуването на неохраняеми плажове.

"Голяма част от статистиката сочи, че удавянията са на хора от вътрешността на страната и се случват на неохраняеми плажове там, където няма кой да помогне на нуждаещите се. Миналата година повечето удавяния бяха при много бурно море на неохраняеми плажове. Това само по себе си говори, че хората пренебрегват времето докато не се случи най-лошото", каза Иванов.

Той апелира за пореден път хората да се вслушват в заповедите на спасителите и да посещават именно охраняеми плажове. Иванов обърна внимание и на родителите да са по-внимателни с децата си на плажа и когато има червен флаг да не ги пускат във водата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес