Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конкурсите за директори на болници и модернизацията на спешната помощ: Първите задачи на новия здравен министър

09 април 2024, 11:59 часа • 12446 прочитания

Новият служебен здравен министър Галя Кондева встъпи в длъжност и прие властта от предшественика си Христо Хинков.

"Уверен съм, че всички започнати политики ще бъдат продължени, защото през изминалите 9 месеца сме работили за развитието на здравеопазването", обърна се към своята наследничка проф. Хинков.  Като свършена работа той каза, че е оставил на д-р Кондева проекта за модернизиране на спешната помощ, който е бил "забатачен от пет-шест години и ако той не беше осъществен, щяхме да връщаме около 200 млн.лв на Европейската комисия (ЕК)", каза той.

По думите му проектът няма да се изпълни съвсем на 100 %, но ще бъде така, че да не се налагат санкции от страна на ЕК. Успяхме да спасим болницата в Котел да не я затворят, каза още той.

Още: Коя е Галя Кондева - издбраната от Димитър Главчев за служебен здравен министър?

Оставих на д-р Кондева да проведе конкурсите за директори на болници, което ще бъде доста отговорна задача, оставих проекта за спешна медицинска помощ по въздух, по който са свършени много неща, добави проф. Хинков, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос за какво не му е стигнало времето проф. Хинков каза, че е искал по-рано да започне строителството на детската болница в столичния кв. “Горна баня“. Оказа се, че тя е в капана на обществените поръчки, допълни той и обясни, че такова изискване за строеж на частна болница няма. Това означава, че една частна болница би изсмукала медицинския персонал за бъдещата детска болница.

Снимка: БГНЕС

Според проф. Хинков бъдещата детска болница трябва да бъде „извадена“ от режима на Закона за обществените поръчки, да бъде обявена за приоритетна, за да може да се построи в срок. В момента чакаме съда да се произнесе по поредната жалба на фирма, участвала в търг, каза досегашният министър на здравеопазването.

Още: 9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

В отговор на въпрос дали съжалява за времето, в което беше министър, проф. Хинков каза, че това е много голям опит и не съжалява.

"Ще търся баланс в работата си, но като лекар, за мен винаги на първо място е била грижата за хората. Така ще бъде и сега, в качеството на ми на служебен министър на здравеопазването", посочи от своя страна новият здравен министър.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес