Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елитът на неврохирургията е у нас, за да обучава млади лекари

12 октомври 2024, 09:55 часа • 514 прочитания

За първи път България е домакин на най-авторитетното и голямо годишно събитие в областта на неврохирургията, което тази година ще мине под мотото „Иновации. Образование. Лидерство“. Научният форум ще събере над 1600 специалисти от целия свят. Домакин е Българското дружество по неврохирургия.

Програмата включва десетки сесии, посветени на технологичния напредък, на иновативните методи на лечение, на нови, оригинални изследвания на мозъка и нервната система.

ОЩЕ: Николай Габровски: Резервиран съм към чудесата в медицината, но се случват

Едни от най-добрите неврохирурзи от САЩ и Европа ще обучават 35 млади неврохирурзи от няколко континента как да оперират. Такова обучение се провежда за първи път в България и е организирано, благодарение на неврохирургът от УМБАЛСМ „Пирогов“ доц. Николай Велинов.

Младите ни лекари ще усвоят множество диагностични и терапевтични техники, като това ще стане на над 20 апарата, които позволяват симулация и практическо упражнение - емболизиране на мозъчна аневризма, ендоваскуларно лечение на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт и др. Бъдещите ни неврохирурзи ще се обучават на апаратурата с 3D технологиите.

„С това обучение лекарите ще бъдат много по-подготвени. Идеята е да им се даде по-добра квалификация и да ги обучим“, заяви доц. Николай Велинов, началник на отделението по неврохирургия в болница „Пирогов“.

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес