Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 нови случая за западнонилска треска у нас

26 септември 2024, 19:55 часа • 506 прочитания

11 нови случая за западнонилска треска през миналата седмица. Те са с 4 повече от предходната, показват данните на Националния центът за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По категории съобщените нови случаи са шест вероятни и пет потвърдени. Така от началото на годината те стават общо 23, като за същия период през 2023 г. не са регистрирани случаи.

Още: Доц. Кунчев: По-малко ухапвания от комарите - по-малък риск за западнонилска треска

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари. Западнонилската треска обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, отпадналост, възможна е и поява на макулопапулозен обрив, както и гадене и повръщане. Инкубационният период е между 3 и 14 дни. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст, пише Clinica.

Още: Д-р Ангел Кунчев: Само 1% от хората, заразени с нилска треска, развиват енцефалит

През изминалата седмица са регистрирани и 22 нови случая на коклюш, като те са с 3 по-малко от предходната. От началото на годината те са общо 2564, спрямо 14 за същия период на миналата година.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес