Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 5 октомври: Лекар: Пийте кафето така, за да не вреди на бъбреците

05 октомври 2024, 09:00 часа

Нефрологът Екатерина Корсева говори за ефекта на кафето върху бъбреците и организма като цяло. Според нея кафето има както физиологични, така и психологически ефекти. Основният ефект на кафето се дължи на блокирането на аденозина, който насърчава съня и спокойствието. Когато аденозинът е блокиран, се стимулира производството на допамин, което повишава човешката активност.

Ефект на кафето върху бъбреците

Относно ефекта върху бъбреците Корсева отбеляза, че това е един от най-честите въпроси на пациентите. Според последните проучвания пиенето на до 4 чаши кафе на ден може да има положителен ефект върху уролитиазата поради диуретичния си ефект. Въпреки това е важно да пиете вода с кафето си, за да компенсирате загубата на течности.

По колко кафе на ден е полезно за възрастните хора? 

Лекарят също така отбеляза, че редовната консумация на кафе без захар и сиропи може да помогне за нормализиране на нивата на кръвната захар.

Д-р Корсева подчертава, че има много митове по темата за ефекта на кафето върху бъбреците, но съвременните изследвания потвърждават умерено положителния му ефект при правилна консумация. 

Ползи от кафето

Кафето ободрява, подобрява паметта и концентрацията. Всичко това се дължи на наличието на кофеин в състава му, който стимулира централната нервна система, разширява кръвоносните съдове и ускорява пулса. Ползата от натуралното кафе е, че то дава енергия на човешкото тяло и то усеща прилив на сила. Ето защо не се препоръчва да се пие кафе преди лягане - когато тялото се подготви за сън, под въздействието на кофеина, то започва да работи по-интензивно и човек не може да заспи.

Кафето намалява вероятността от астма с 25%. Това установиха италиански учени по време на експерименти. Пиенето на 2 до 3 чаши натурално кафе на ден намалява вероятността от развитие на астма. Кафето се счита за бронходилататор, който подобрява процеса на дишане - това е още едно полезно свойство на черното кафе.

Консумацията на 2-3 чаши кафе на ден намалява риска от камъни в жлъчката, това установиха в резултат на десетгодишен експеримент.

Друга полза от натуралното кафе е намаляването на риска от болестта на Паркинсон при хората. Изследвания в Харвард и други научни и медицински институции показват, че пиенето на 3 чаши кафе на ден намалява вероятността човек да развие болестта на Паркинсон с 5 пъти.

Кафето е полезно за отслабване и помага да отслабнете. Едно от свойствата на кафето е да стимулира метаболитните процеси в човешкото тяло. Поради ускоряването на метаболитните процеси в тялото, човек по-бавно трупа наднормено тегло или го губи по-лесно по време на физическа активност.

Кафето подобрява паметта и насърчава творческото и асоциативното мислене. 

Друго полезно свойство на черното кафе е, че намалява мускулните болки. Това може да помогне на спортистите да намалят чувствителността към мускулни болки. За целта е необходимо просто да се изпият 2 чаши кафе преди спортуване.

Кафе със захар: Колко чаши да пиете на ден, за да не навредите на здравето си

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес