Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 28 октомври: Лекар: Яжте я всеки ден, тази ядка запълва дефицита на магнезий

28 октомври 2024, 09:07 часа

Комбинацията от правилните мазнини, протеини, витамини и минерали прави тази ядка идеален хранителен продукт - освен това нейната ежедневна консумация запълва дефицита на магнезий, според д-р Наталия Балан.

"Кашуто, както всички ядки, съдържа много полезни вещества", казва лекарят.

Ползи от кашуто за тялото 

Кашуто е известно и като естествен антидепресант.

"Шепа от тези ядки съдържа същото количество триптофан, както в таблетките, а както знаете, L-триптофанът повишава нивото на серотонин в тялото и спомага за по-доброто предаване на нервните импулси към мозъка", казва лекарят.

Ядката, която всички столетници ядат

Специалистът допълва, че кашуто расте на плодово дърво, наречено Anacardium occidentale, което е родом от Централна и Южна Америка и Азия. Лекарят казва още, че сред основните полезни свойства на кашуто трябва да се отбележи следното:

  • съдържа есенциалната киселина L-триптофан, която е част от някои често срещани антидепресанти;
  • съдържа голямо количество магнезий - облекчава болезнените спазми на матката или дебелото черво, а също така помага при ангина пекторис;
  • съдържа витамини В1 (тиамин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), рибофлавин, витамин Е и фолиева киселина, важни по време на бременност. Ниацинът подобрява състоянието при различни дерматологични заболявания;
  • помага за намаляване на количеството лош холестерол и повишава нивото на добрия холестерол;
  • високото съдържание на каротеноиди в кауто има положителен ефект върху здравето на кожата и очите, предотвратява дегенерацията на ретината;

"Кашуто е пълно с антиоксиданти – мед, цинк, селен и гореспоменатия витамин Е. Кашуто съдържа много магнезий, от хроничен недостиг на който всички се оплакваме. Болезнената менструация също може да се подобри с яденето на кашу заради съдържанието на магнезий в него. Високата хранителна стойност на ядката ви позволява да се възстановите по-бързо след интензивна физическа активност и да не изпитвате проблеми със съня", казва специалистът.

"Консумирайки кашу, не е нужно да се притеснявате от напълняване, тъй като тези ядки съдържат само 45% мазнини и 27% въглехидрати и имат нисък гликемичен индекс. Ако спазваме препоръчителния дневен прием от 40-50 грама, няма защо да се притесняваме за талията си", споделя още лекарят.

"Наред с магнезия, при консумацията на кашу, ние получаваме и добра порция така необходимия калций", допълва д-р Балан.

Тази ядка се използва широко като помощно средство в диетичното хранене при някои заболявания, например анемия и псориазис. Лечебните свойства на кашуто се дължат на неговия състав. Селенът, витамините и мастните киселини в състава на ядката могат да укрепят имунната система, да повишат концентрацията, да подобрят паметта, както и да подобрят функционирането на сърдечно-съдовата система. Научни изследвания на японски учени доказват факта, че яденето на кашу има положителен ефект върху оралното здраве и състоянието на венците.

Витамин Е, полезните мастни киселини и ценните растителни мазнини в ядките поддържат косата, кожата и ноктите в добро състояние.

Лекар: Това е най-полезната ядка за сърцето и кръвоносните съдове, яжте я всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес