Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 10 октомври: Лекар: Приемайте го всеки ден, този витамин намалява риска от сърдечни заболявания

10 октомври 2024, 10:24 часа

Всеки човек трябва да получава необходимото количество фолиева киселина. Този витамин играе важна роля във функционирането на човешкото тяло и дори може да предпази от болести, включително от сърдечни заболявания.

За какво е полезна фолиевата киселина?

Според диетолога Наталия Самойленко, този витамин се предписва за нормализиране на функционирането на сърдечно-съдовата система и намаляване на нивото на лошия холестерол. Фолиевата киселина е задължителна при предписване на витамини за бременни и кърмачки.

Това е най-полезният витамин за сърцето и кръвоносните съдове на възрастните хора 

В допълнение, тя изпълнява важна функция в синтеза на ДНК, деленето на клетките и образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. Ако тялото не произвежда достатъчно от тях, човек може да развие анемия, което води до умора, слабост и бледа кожа. Без достатъчно фолиева киселина човек може да развие вид анемия, наречена фолиеводефицитна анемия.

Получаването на достатъчно количество от витамина по време на бременност е особено важно, тъй като фолиевата киселина е критична за ранното развитие на плода, особено на гръбначния мозък.

„Трудно е да си представим нормалното съществуване на човек без този витамин“, добавя експертът.

Някои симптоми на дефицит на фолиева киселина включват:

  • слабост
  • умора
  • проблеми с концентрацията
  • главоболие
  • раздразнителност
  • сърдечен ритъм
  • язви в устата
  • промяна в цвета на кожата, косата или ноктите
  • раздразнителност, главоболие, ускорен пулс и задух

Храни с фолиева киселина

Диетологът споделя, че едни от лидерите по съдържание на фолиева киселина са зеленолистните зеленчуци, листните зеленчуци, броколите и растителните храни. Трябва да се опитате да ги ядете ежедневно, включително във всяко хранене. Оптималното количество за задоволяване на дневните нужди на възрастен е 400 mcg. По време на физическа активност и кърмене обаче тези нужди нарастват.

Лещата е богата на фолиева киселина. Една чаша варена леща осигурява 358 mcg фолиева киселина, което е 90% от препоръчителното количество за средностатистически здрав възрастен.

Цвеклото съдържа различни витамини и минерали като манган, витамин С, калий и фолиева киселина. Една чаша сурово цвекло съдържа 148 мкг фолиева киселина. В допълнение, половин авокадо съдържа около 82 mcg фолат и също така помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Храните с високо съдържание на този витамин ще помогнат за задоволяване на ежедневните нужди на организма, казва още специалистът.

Лекар: Дефицитът на този витамин е пагубен за дебелото черво

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес