Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ТРЯБВА да пиете вода с мед всяка сутрин?

20 юли 2024, 13:54 часа

Изпиване на чаша медена вода преди закуска е сутрешен ритуал, който много хора практикуват. Това е прекрасен навик, който има много положителни ефекти върху тялото. Изданието The Health Site съобщава какви са ползите от пиенето на медена вода всяка сутрин.

Ползи от водата с мед 

Медът е естествен източник на антиоксиданти, които помагат за укрепване на имунната система и борбата с вредните свободни радикали. Пиенето на вода с мед сутрин може да помогне за предотвратяване на различни заболявания и да подобри цялостното здраве.

Полезно или вредно е пиенето на вода със сода

Медът съдържа ензими, които подпомагат по-доброто храносмилане. Пиенето на медена вода сутрин помага за стимулиране на стомаха и го подготвя да приеме храна. Това може да помогне за подобряване на метаболизма и предотвратяване на проблеми с храносмилането.

Медът съдържа естествени захари, които бързо се усвояват от организма и осигуряват допълнителна енергия. Сутрешната чаша вода с мед може да ви помогне да се събудите, да повишите настроението си и да подобрите концентрацията си през целия ден. 

Медът е естествен антисептик и може да помогне за пречистването на тялото от токсини и отпадъци. Сутрешната медена вода помага за прочистване на червата и бъбреците, което има благоприятен ефект върху цялостното здраве на организма. 

Медът съдържа витамини и минерали, които не само помагат на имунната система, но и помагат за подобряване на здравето на кожата. Редовното пиене на вода с мед сутрин помага да направите кожата си по-хидратирана, блестяща и здрава.

Положителният ефект на медения разтвор върху бъбреците и пикочния мехур също не е за пренебрегване. Благодарение на своите хигроскопични свойства, медът „изтегля“ водата от бъбреците и пикочния мехур.

Пиенето на вода с мед често се препоръчва при главоболие, за неутрализиране на ефектите от стреса и при комплексно лечение на депресия. Напитката помага за укрепване на нервната система и има успокояващ ефект в моменти на криза.

Редовната консумация на вода с мед подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Напитката повишава нивото на „добрия” холестерол, което от своя страна намалява натоварването на сърцето.

Препоръчва се да се пие меден разтвор при заболявания на гърлото и устната кухина, за да се облекчи дразненето и възпалението, да се намали кашлицата и болката. Тази напитка е полезна не само при обикновена настинка, но и при бронхит и хронична хрема.

Подобрявайки метаболитните и пречистващите процеси в организма, медената вода насърчава здравословното отслабване. Тази напитка дори се счита за много по-полезна и ефективна от билковите чайове и всякакви таблетки. Друг популярен вариант е водата с лимон и мед за отслабване, която засилва метаболизма и намалява апетита, предотвратявайки преяждането. 

Ендокринолог: Това е първото нещо, което трябва да направите сутрин

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес