Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За здрав черен дроб и жлъчка: Яжте тези храни

29 юли 2024, 13:26 часа

От добрата функция на черния дроб зависи не само пречистването на тялото от вредни токсини, алергени, алкохол, излишни хормони и невротрансмитери. Неговата фунцкия също включва такива важни задачи като:

  • образуване на жлъчка и жлъчни киселини, участващи в смилането и усвояването на мазнините;
  • синтез на холестерол, необходим за изграждането на клетките и възстановяването на тъканите,
  • осигуряване на запаси от витамини A, D, B12.

Лекар: 10 симптома, които издават проблеми с черния дроб

Добавянето на определени храни към ежедневната ви диета ще помогне на черния дроб и храносмилателната система като цяло. При застой и възпаление на жлъчката има 5 храни, които вашият черен дроб ще хареса. Списъкът с тях включва тиква, цвекло, червени горски плодове, куркума и зелен чай, съобщава изданието The Health Site.

Най-добрите храни за жлъчката и черния дроб

Тиква - пулпата на този зеленчук съдържа вещества, които имат хепатопротективен ефект. Според специалистите те участват в изграждането на клетъчната мембрана на хепатоцитите – чернодробните клетки, в метаболизма на холестерола и защитата на липидите в клетъчната мембрана от окисление. Това са:

  • витамин А (каротеноиди)
  • фосфолипиди
  • ненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6.

Тиквата е богата и на фибри, които имат лек холеретичен и противовъзпалителен ефект. Този зеленчук ще бъде полезен за черния дроб както печен, така и варен. Тиквеният сок и семки също са полезни за тази цел.

Цвекло - този зеленчук е богат е на витамини А, витамини от група В (В1, В2, В6, фолиева киселина) и фосфор, които служат като градивен материал за чернодробните клетки. Фибрите в цвеклото стимулират жлъчните пътища и помагат при застой на жлъчката.

Червени горски плодове (череши, малини, боровинки) - те съдържат много каротин (витамин А), аскорбинова киселина и диетични фибри - пектин, фибри.

Всички тези вещества стимулират растежа и регенерацията на хепатоцитите, когато черният дроб е увреден в резултат на заболявания като вирусен хепатит, алкохолно чернодробно заболяване, мастна хепатоза.

Зелен чай - тази напитка съдържа танин, кофеин и голямо количество витамин С, което допринася за противовъзпалително и мощно антиоксидантно действие.

Този чай участва в метаболизма на различни видове мазнини. По-конкретно, зеленият чай намалява нивото на общия холестерол и „лошия“ холестерол (LDL), което помага за предотвратяване на мастна дегенерация на черния дроб (хепатоза) и атеросклероза.

Куркума - тази популярна подправка съдържа полезни етерични масла и куркумин, известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Всичко това работи за защита на хепатоцитите от токсини и намаляване на степента на така наречения оксидативен стрес.

Какво да ядете, за да пречистите черния дроб - топ 10 на най-добрите храни

Важно: Статията не заместева балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес