За кои хора е противопоказно да ядат ягоди?

1245
За кои хора е противопоказно да ядат ягоди?
Снимка: iStock

Ягодите са богат източник на хранителни вещества като витамини А, В, С, Е и минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, йод, манган). Освен това плодовете съдържат цял набор от хранителни биологично активни компоненти (фенолни съединения), които заедно имат синергичен ефект върху организма, укрепват здравето и предотвратяват развитието на различни заболявания.

По-специално ягодите съдържат вещества, които са полезни в борбата със свободните радикали, стареенето и подпомагат сърдечно-съдовата система. Ягодата обаче има и другата страна на монетата, а именно честата и широко разпространена поява на алергични реакции.

Ако имате алергия към ягоди - тези симптоми са налични

Ягоди и алергии

Въпреки всичките си ползи, ягодите могат да предизвикат алергични реакции при хора с атопия. Атопията е прекомерна склонност на човека към алергични реакции. Състояния като атопичен дерматит, бронхиална астма, конюнктивит, уртикария и алергичен ринит са свързани с атопия! Алергиите се появяват вследствие на реакцията на организма към елементите, които се съдържат в ягодите.

Поради тази причина ягодите могат да бъдат доста силен алерген и внимателно трябва да се следи реакцията на организма след употребата им. Те трябва да се въвеждат в менюто с повишено внимание, особено при бебетата. Препоръчва се ягодите да се дават на децата от 3-годишна възраст.

Трябва да се обърне специално внимание на хората със сезонни алергии, които страдат от полиноза! Те могат да бъдат алергични към ягоди, защото са кръстосано алергични към растителен прашец. Това се случва, тъй като някои молекули на растителни протеини в ягодите са много сходни по структура с молекулите на цветния прашец. Но по правило кръстосаните прояви са по-лесни: след консумация на ягоди може да се наблюдава леко зачервяване и подуване на лигавицата на устата, сърбеж и запушване на гърлото.

Бъдете внимателни с ягодите

Ягодите и стомашно-чревният тракт

Ягодите не се препоръчват и за хора, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт.

В повечето случаи алергенът е салициловата киселина, която е част от ягодите и действа дразнещо на стомашната лигавица. Поради това ягодите не се препоръчват за употреба по време на обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт: гастрит, гастродуоденит, язва на стомаха и дванадесетопръстника и други.

А също и хора със синдром на раздразненото дебело черво, чиито симптоми са свързани с чести пориви за дефекация без облекчение, болки в корема, запек, последван от диария. Ако тези заболявания са хронични, то в периода извън обострянията може да се консумират малки количества от този продукт - до 100 г на ден.

Въпреки това хората, които имат здравословни проблеми и не могат да консумират пресни ягоди, могат да се насладят на компоти или сладка, приготвени от красивите плодове. Топлинната обработка унищожава алергенните протеини, а самият продукт се усвоява по-добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Яжте ги, ако искате да отслабнете - това са най-добрите плодове за отслабване

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com