Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички ги мислят за вредни, но тези въглехидрати са полезни за мозъка

19 юли 2024, 16:51 часа

Въглехидратите осигуряват на тялото енергията, необходима за нормалното функциониране на мозъка, обяснява д-р Аугусто Миравале, невролог и ръководител на Центъра за множествена склероза в Чикаго (САЩ). Мозъкът използва около 20% от калориите, които приемате. Той изгаря калории за мислене, запаметяване, учене и сън. Най-добрият източник на енергия за мозъка е глюкозата, вид захар, която се прави от въглехидратите, които ядете. Кръвта пренася глюкозата до клетките в цялото тяло за енергия.

На мозъка ще му е трудно без въглехидрати, но само без "добри" въглехидрати. Списъкът с тях включва пълнозърнест хляб, картофи, ядки, сушени плодове. 

Най-полезните въглехидрати за мозъка

Хората често погрешно вярват, че хлябът е вреден за здравето. Но пълнозърнестият хляб (заедно с други пълнозърнести храни) е здравословен източник на сложни въглехидрати, които са полезни за вашия мозък, казва Томас Холанд , доктор по медицина, лекар-учен в университета RUSH.

Парче от тази храна на закуска и мозъкът ви ще работи като часовник

Този хлебен продукт съдържа много фибри, които са полезни за червата, мозъка и сърцето. Той също така може да се похвали с витамини от група В, за които е доказано, че подобряват неврологичната функция и поддържат здравето на мозъка.

Варените или печените картофи с малко мазнина са добър източник на въглехидрати, казва д-р Миравале.

Картофите са богати на калий, който може да предава нервни сигнали към мозъка, които му „заповядват“ да учи и запомня. И не забравяйте за фибрите, които са особено изобилни в кората.

Ядките са известни като продукт, който съдържа много мазнини, но съдържат и много въглехидрати (орехите съдържат 13 гр въглехидрати на порция сто грама). Ядките са пълни с фибри, антиоксиданти и други хранителни вещества, които са полезни не само за мозъка, но и за цялото ви тяло.

Проучванията показват, че консумацията на орехи, по-специално, е свързана с подобрени резултати от когнитивните тестове. Тези ядки са с високо съдържание на алфа-линоленова киселина (ALA), вид омега-3 мастна киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане.

Сушените плодове са сладки, но консумацията на шепа от тях не е най-доброто решение, но те все пак са добър източник на полезни за мозъка въглехидрати. Въпреки че експертът по хранене Джули Стефански казва, че е по-добре да избирате пресни плодове, но когато това не е възможно, сушените също ще свършат работа. Те също така съдържат фибри и естествени захари.

Фибрите могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и стомашно-чревни (GI) проблеми, а също така са полезни за вашия мозък. Те също така съдържат антиоксиданти, които могат да се борят срещу развитието на дегенеративни мозъчни заболявания.

"За да функционира добре мозъкът, определено не си струва да се отказвате от въглехидратите. Той се нуждае от енергия, тоест калории, които се съдържат в много храни, които много обичаме: хляб, картофи, ядки и др. Така че забравете за стереотипа, че въглехидратите са вредни. Просто направете правилния избор на храна",казва д-р Миравале.

Топ 5 на най-добрите подправки за мозъка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес